Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç Açıklaması

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, şu aşamada 20 Kasım'da bir faiz indirimi beklemediklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamaları değerlendiren Altınsaraç, başkanın ilk defa kurla ilgili net bir ifade kullanarak hangi durumda nasıl politika tepkisi verileceğini açıkladığını belirterek,''Uzun süredir kurla ilgili bu derece net ifadeler kullanılmıyordu; piyasa açısından durumun net rakamlara bağlanmasını olumlu buluyoruz'' dedi.

Başçı'nın açıklamalarından sonra reel kurun 120-125 arasında ölçülü tepki, 130 seviyesinde ise güçlü politika tepkisi olduğunu aktaran Altınsaraç, ''Şuan 117 seviyesindeyiz ve bu sözlü müdahaleden sonra Türk Lirası üzerindeki değer kazancının sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Geceli swaplar şu anda yüzde 4,7 seviyesinde ve Türk Lirası'nın cazibesini azaltıyor'' ifadelerini kullandı.

Yakın vadede reel kurun bahsi geçen seviyelere çıkmayacağını düşündüklerinden şu aşamada 20 Kasım'da herhangi bir faiz indirimi beklemediklerini dile getiren Altınsaraç, sözlerine şöyle devam etti:

''Yine de o döneme doğru nominal kurun seviyesine göre tavsiyemizi yeniden gözden geçiriyor olacağız. Faizde yüzde 6,20'ler, Türk Lirası'nda da 1,80-1,81 bandı beklenmeli. Başçı ilk defa Türk Lirası'nda reel kura nasıl bakılması gerektiğinden bahsetti. Reel kur 130 seviyesinde olursa güçlü politika tepkisi verilir. Reel kur Ekim itibariyle 117 seviyesinde. Kasım ayında enflasyonun ne olacağı ve Türk Lirası'nda seyrin nasıl şekilleneceği önemli. Şu anda reel kurda 120 seviyesinden bir miktar uzağız dolayısıyla 20 Kasım'daki toplantıda Merkez Bankası'nın alacağı karar, o dönemde spot kurun seviyesiyle ve enflasyonla da alakalı olacak.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA