Avro Bölgesi Maliye Bakanları Kredi Dilimini Görüşmek İçin Toplandı

Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın borçlarını çevirebilmek ve bankalarına sermaye takviyesi için acil ihtiyaç duyduğu 31,5 milyar avroluk kredi dilimine onay için toplandı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, toplantıya girerken gazetecilere yaptığı açıklamada ''Bugün karar verip vermeyeceğimizi bilmiyorum. Yunanistan'ın somut olarak neleri yerine getirdiğine bakmamız gerekiyor'' dedi.

Schauble, Yunanistan'a kredi dilimine onayın Atina ve Troyka arasında çözüm bulunmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Schauble, Yunanistan'da ağır kemer sıkma önlemleri içeren 2013 bütçesinin parlamentoda onaylanmasının müspet bir adım olduğunu ve çoğunluğun sorumluluklarının farkında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici ise Yunanistan'ın kredisine acil çözüm bulunması gereğine vurgu yaparak ''Karar öncesi Son günlerdeyiz ve bu karar müspet olmalı'' dedi.

Kararın bu akşam çıkmasını umduğunu fakat bunu başarabileceklerinden emin olamadığını belirten Moscovici, ''Eğer başka bir toplantıya ihtiyaç duyarsak bu da olabilir. Belki bugün tüm sorunları çözemeyiz. Bu güçlü bir ihtimal. Fakat ilerlememiz, belirleyici bir adım için bu toplantıdan siyasi bir anlaşmayla çıkmamız gerekiyor'' ifadesini kullandı.

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de Yunanistan'ın ortaya koyduğu performansın etkileyici olsa da bugün bir karar beklenmemesini istedi

Juncker, ''Bugün nihai bir karar çıkmayacak fakat genel düşünce, gelecek kredi ödemesinin mümkün olduğunca etkin bir şekilde yapılması yönünde olacak'' dedi.

Yunanistan, 16 Kasım'da vadesi dolan 5 milyar avroluk tahvil ödemesinden önce krediyi almak istiyor. Aksi halde temerrüde düşecek olan Atina'nın vadeyi uzatarak bu ihtimali önlemesi muhtemel görünüyor.

Kaynak: AA