Tarihi Mö 8. Yüzyıla Kadar İnen Antik Kentte Bu Yıl Yapılan Kazılarda, Hamam, Tuvalet, Kanalizasyon Sistemi İle Çok Sayıda Heykel ve Sikke Bulundu

Mustafa Yıldırım - Manisa'ya yaklaşık 49 kilometre mesafedeki Köseler köyü yakınında bulunan ve tarihi MÖ 8. yüzyıla kadar inen Aigai Antik Kenti'nde bu yıl yapılan kazılarda, hamam, tuvalet, kanalizasyon sistemi ile çok sayıda heykel ve sikke bulundu.

Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Herodot'a göre bu yerleşim yerinin, Batı Anadolu'ya Yunanistan'ın kuzeyinden göç ederek yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kentten biri olduğunu anlattı.

Bölgede 9 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümünde kentin ana girişlerinden olan ''Tiberius Kapısı'' yakınlarında yoğunlaştıklarını belirten Sezgin, ''Kazılar kentin sivil ve sosyal yaşamı hakkınde bizlere bilgi veriyor'' dedi.

Kazılarda, soyunma odası, yıkanma ve dinlenme yerlerinden oluşan bir hamam ile tuvalet ve kanalizasyon sistemini gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Sezgin şöyle konuştu:

''Tuvalete ait atık suların ana caddenin altından geçen büyük bir kanala aktarıldığını tespit ettik. Bu kanalizasyon sistemi, günümüzde bile takdir edilecek bir mühendislik harikası. MÖ 1. yüzyıldan itibaren var olduğu düşünülen kanalizasyon sisteminin 300 yıl öncesine kadar kullanıldığını tahmin ediyoruz. Antik dönemin mühendisliğine hayranlık duymamak elde değil. Aigai gibi dağlık bir kentte, sadece sarnıç suları ile işletilen bu kadar büyük bir hamamın ortaya çıkartılması da oldukça ilginçtir.''

-Çok sayıda sikke ve heykel de bulundu-

Doç. Dr. Yusuf Sezgin, sarnıçlarda yaptıkları kazılarda ise MS 3. yüzyılın ikinci yarısına ait çok sayıda günlük kullanım kabı, 70 adet bronz sikke, 2 adet Hermes başı ve yaklaşık 50 santim yüksekliğinde mermer Afrodit heykeli bulduklarını dile getirdi.

Antik kentin rahatlıkla gezilebilmesi için bir yürüyüş güzergahı oluşturduklarını ifade eden Sezgin, bölgenin yabancı ziyaretçi potansiyeline sahip bir yer olduğunu kaydetti.

Muhabir: Mustafa Yıldırım / Ramazan Ercan

Yayıncı: Şükran Yücel
Kaynak: AA