İzmir'den Tanpınar Geçti

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında ünlü yazarlar Adnan Binyazar, Neslihan Acu, Gülşah Elikbank ve Başak Sayan ‘Şehir ve Korku’ konulu söyleşide İzmirli edebiyatseverlerle bir araya geldi.

İzmir'den Tanpınar Geçti
Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin bu yılki teması ‘Şehir ve Korku’ydu. Türk yazarların yanı sıra konuk ülke Hollanda’dan katılan yazarlar da Hollanda-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400’üncü yılını festivalde kutladı.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir'i yazın, edebiyat ve sanatın kalbinin attığı bir kent haline dönüştürmek istediklerini belirterek, "Edebiyatımızda kalıpların dışına çıkan bir yazar olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın adını taşıyan bir festivali İzmir’de yaşamak, değerli yazarlarımızla bir arada bulunmak keyifli bir paylaşım yarattı. İzmir, sanatı ve edebiyatın gücünü salonlardan sokaklara taşıyan bir kent. Biz Konak Belediyesi olarak bu sanat akınını her zaman destekliyoruz” dedi.

Yazarlar, korku temasını ele alarak, yazdıkları romanlarda neyi anlatmak istediklerini, nelerden korktuklarını, bağlanma, yalnız kalma, savaştan korkma, siyasi korku gibi pek çok korku olduğunu dile getirdi. Yazar Adnan Binyazar, içinde bulunduğumuz ortamdan yola çıkarak, “Bir ülke Atatürk gibi bir lideri yetiştirmişse o ülke korkmasın. Bu ülke laikliği tanıdı. İlerleme olduysa gerileme olmaz. Bu ülke İran olmaz” derken; Yeni Asır yazarlarından Neslihan Acu da, romanlarında sık sık korkuyu ele aldığını belirterek, "Yalnızlık, sevgisizlik korkularını konu edindim. Korku insanın en temel duygusu bence. Ama Türk edebiyatında korku çok fazla ele alınmadı, korku edebiyatı dünyada olduğu gibi ülkemizde gelişmedi” diye konuştu.

Egeli Sabah Yazarı Gülşah Elikbank da, korku ve İzmir’i ele aldığı konuşmasında, İzmir'in en yaşanabilir kent olduğu vurgusunu yaptı: "Şehir korkularını yakından bilip İzmir’e sığınanlardanım. İstanbul’da dört yıl yaşadıktan sonra tekrar İzmir’e döndüm. Kendi edebiyatımda da korku ön plana çıkıyor. İzmir’in korkuları olarak düşündüğümde en son korkması gereken bir şehir olarak görüyorum. Türkiye’de genel bir bozulma olsa da İzmir en yaşanabilir şehir olarak kalacağını düşünüyorum." Ünlü oyuncu ve yazar Başak Sayan da ‘Bağlanma Korkusu’ adlı kitabında insan ilişkilerinden korkmayı ele aldığını dile getirerek, "Her insanın korkuları olduğunu ama şehirdeki Özellikle son yıllarda metropollerde bağlanma korkusu daha da artmış durumda” dedi.

Tanpınar Edebiyat Festivali’nin ardından yazarlar Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen kapanış kokteylinde buluştu .
Kaynak: İHA