Göçerlere Güneş Enerjisinden Elektrik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ‘Göçerlere Bir Umut Işık’ projesi kapsamında, göçer ailelere güneş enerjisinden elektrik üreten sistem, düzenlenen törenle teslim edildi.

Göçerlere Güneş Enerjisinden Elektrik
Saimbeyli ilçesi Karakuyu Köyü Kenger Yaylası’nda düzenlenen törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygün, göçer ailelerinin yaşam şartlarının zorluğuna dikkat çekerek, “Büyük sürüler halinde yapılan göçer küçükbaş hayvancılık, bulundukları yerlerde yaşam şartlarının zorluğu nedeni ile gün geçtikçe gerilemekte ve kırsal alanlarımızı ekonomiye artı değer olarak kazandırma olanağı giderek azalmaktadır. Bu nedenledir ki kırsal alandaki nüfusu bulundukları yerde barındırmak için gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. Yaklaşık 7 ay çadırlarda yaşayan ailelerin, bulundukları bölgelerde yapılan ön etüt çalışmalarında elektrik olmadığı için TV izleyemediklerini, radyo dinleyemedikleri, cep telefonlarını şarj edemediklerini akşamları elektriksiz yaşamanın çok zor olduğunu ifade etmişlerdir. Aynı zamanda bu aileler içme ve kullanma suyu temin etmekte çok zorlandıklarını bununda yaşamlarını olumsuz etkilediğini beyan etmişlerdir” dedi.

Bu sistem sayesinde göçer ailelerinin eksikliklerini gidereceğini belirten Aygün, “Aynı zamanda bu proje kapsamında dağıttığımız 30 adet yayık makinesini de bu sistemle çalıştırarak ürünlerini değerlendirebileceklerdir. Yaşam alanlarında kolaylık sağlayacak bu sistem yeni bir sinerji yaratarak, göçerlerin yaşam standartlarının yükselmesine bunun sonucu da tarımsal verimliliğin artmasına hizmet ederken, çevrenin koruma kullanma dengesinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına da katkıda bulunulacaktır” diye konuştu.

Saimbeyli Kaymakamı Muharrem Eligül ise projede emeği geçenlere teşekkür ederek bu sistemlerin göçer ailelerine hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından sistem, Aygül ve Eligül tarafından çalıştırılarak göçer ailelerin evlerine ilk elektrik verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından uygulanan projenin, ana finansmanı Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından, eş finansmanı İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyor .
Kaynak: İHA