Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Ekinci Açıkladı

Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci, kıymetli taş ve metal ihracatının, beklenildiği gibi toplam Türkiye ihracatına pozitif katkı yapmaya devam ettiğini söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı dış ticaret istatistiklerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ekinci, kıymetli taş ve metal ihracatının beklenildiği gibi toplam Türkiye ihracatına pozitif katkı yapmaya devam ettiğini söyledi.

Bütün bir sene boyunca ihracat performansında gerçekleşen beklentilerin üzerindeki artışın tamamen Ortadoğu'ya yapılan altın ihracatından kaynaklandığına dikkati çeken Ekinci, ''Eylül ayında da 6,8 milyar dolarlık ihracatın 1,6 milyar doları altın ihracatından kaynaklanmış. Büyük resimden baktığımızda nette aslında bunun çok pozitif bir katkısı yok, 2008-20012 yılları arasında da İsviçre'den ciddi miktarda altın ithalatı yapılıyordu'' ifadelerini kullandı.

Altın ihracatının Ortadoğu'ya daha ne kadar devam edeceğinin ciddi bir muamma olduğunu vurgulayan Ekinci, ''Bu bağlamda bence dış ticaret performansındaki olumlu rakamların sadece matematiksel bir iyileşme olduğunu, son zamanlardaki dış ticaret performansının sağlıklı ve dayanıklı olmaktan uzak olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Ekinci şu değerlendirmede bulundu:

''Daha önce de Trusted Sources olarak belirttiğimiz küresel ekonomik dengedeki değişimi ve kaymayı Türkiye ihracat rakamları çok açık bir şekilde sergiliyor. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat 2011 başlarında Türkiye toplam ihracatının neredeyse yarısı iken 2012 Eylül sonu itibariyle bu pay yüzde 38'e düştü.

Yakın ve Ortadoğu ülkelerinin toplam Türkiye ihracatındaki payı ise yüzde 20'den yüzde 30'a yükseldi. Bu dengenin önümüzdeki iki yılda da aynen devam etmesini bekliyoruz ancak altın ihracatında duraksama olursa bunun zaten oldukça büyümüş olan olan cari işlemler açığına olumsuz etkisi olacaktır.''

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA