Öğrenciler, Camilerde İnternet İstedi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Afyonkarahisar’ın tarihi camilerinden Mevlevi (Türbe) Camii’ni ziyaret eden öğrenciler, camilerin daha fonksiyonel hale getirilerek, okuma salonları, masa tenisi, internet odaları açılmasını istedi.

Öğrenciler, Camilerde İnternet İstedi
Öğrenciler, çocukları camiye yakınlaştıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.Cumhuriyet İlkokulu 4. sınıf öğrencileri, hafta nedeniyle camileri ziyaret etti. Mevlevi Camii’ni ziyaret eden öğrencilere İmam Hatibi İlyas Killi, camilerin toplumdaki yeri ve önemini anlattı. Killi, “Sizler, bizlerin geleceğisiniz. İstikbal tomurcuklarısınız. Biz sizleri seviyoruz, sizleri gelecekte mihrapta, minberde, kürsüde, anfide din görevlisi, bilim adamı, öğretim üyesi olarak önemli hizmetlerde görmek istiyoruz.” dedi.

Killi, camilerin, yaz aylarında çocuklara, kış aylarında her kesime Kur’an dersi ve dini bilgilerin verildiği manevi mekanlar haline geldiğini ifade ederek, gençlerin de camiden uzak durmamasını istedi. Mevlevi Camii’nde Mevlana’nın torunlarından Mehmet Semai (Sultan Divani) ve torunlarının bulunduğunu belirten Killi, Afyonkarahisar’ın, bu yüzden yüz yıllardır Mevleviliğin Konya’dan sonra dünyada ikinci merkezi konumunda olduğunu anlattı. Caminin, en son Sultan İkinci Abdülhamit Han tarafından 14 bin Osmanlı akçesiyle 1905 yılında aslına uygun olarak bugünkü şeklinde yaptırıldığını belirten Killi, cami girişindeki kapının Abdülhamit Han tarafından yapılarak gönderildiğini dile getirdi. Killi, aynı zamanda cami bahçesinde bulunan Sultan Divani Müzesi'nde, Mevlevi kültürü ve adabına ait sembollerin bulunduğunu ifade etti.

Killi, müzenin, yerli ve yabancılar tarafından ilgi gördüğünü, hafta sonralarında 6-7 bin insanın ziyaret ettiğini kaydetti.

"CAMİLER PLANLANIRKEN ÇOCUKLAR UNUTULMAMALI" Okul öğrencileri de cami ve müzesinden etkilendiklerini belirterek, bu tür mekanların korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması gerektiğini söylediler. Öğrencilerden Mustafa Zengin, kendisinin bu camide Kur’an öğrendiğini belirterek, “Camiyi çok seviyorum. Müsait oldukça sık sık uğruyorum. Hocalarımızla sohbet ediyorum. Onların yakın alakasını görüyorum. Hatta müezzinlik yapıyorum. Gelecekte de bu mesleği seçmek istiyorum.” dedi.

Çocukların, camilere alıştırılmasında din görevlilerinin de büyük etkisi olduğunu düşündüğünü belirten Yusuf Emre Gökmen de çocukları camiye yakınlaştıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gökmen, cami bahçelerinin aynı zamanda çocukların mekanları olması gerektiğini belirterek, “Camilerin, yapılış aşamasında çocuklar için okuma salonları, internet odaları, spor etkinliklerinin yapılacağı alanlar, engellilere yönelik projelerde düşünülmelidir.” diye konuştu.

Ziyaret sonrasında, cami görevlileri İlyas Killi, Eyüp Barutçu, Halil Cönk tarafından öğrencilere çeşitli kitaplar ve çikolata verildi.