Amerikan Medyasının Adaylara Destek Yarışı Kızışıyor

Amerika’nın ve dünyanın saygın gazetelerinden Washington Post (WP), Kasım ayındaki seçimde Barack Obama’yı desteklediğini açıkladı.

Amerika’da seçimler öncesi gazetelerin veya dergilerin hangi başkan adayını destekleyeceğini duyurması bir gelenek. Bugüne kadar Obama veya Romney lehine açıklama yapan gazeteler arasında en tanınanları, mevcut başkan yönünde tercih yaptı. Romney için sevindirici haber ise 2008 başkanlık seçimlerinde Obama’yı destekleyen bazı gazetelerin bu yılki seçimlerinde Romney’i tercih etmeleri. Bu durum, seçimin ciddi şekilde çekişmeli geçeceğine bir işaret olarak yorumlandı.6 Kasım’daki başkanlık seçimi mücadelesi Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney yarış her alanda kıyasıya devam ediyor. Obama'ya destek verdiğini açıklayan WP, alaycı bir üslupla kaleme alınan başmakalesinde, "Sayın Obama’nın ilk dönemi başarısız geçseydi; Sayın Romney daha sevimli olup Amerika’nın güvenlik ve liderliğini katkı sağlayabilecek olsaydı veya rakibinden mizaç, kapasite ve karakter yönünden üstün olsaydı Romney'i destekleyebilirdik." ifadelerine yer verdi.Obama’ya destek vereceğini duyuran ünlü gazeteler arasında Los Angeles Times (LA Times) ile Philadelphia Inquirer da var. Henüz hangi adayı tercih ettiğini açıklamayan New York Times'ın da Obama'nın seçilmesine taraftar olduğunu duyurması bekleniyor.GAZETELERİN OBAMA’YA DESTEK GEREKÇELERİ NETBaşkan Obama’ya destek açıklayan gazetelerin genelikle öne sürdükleri gerekçeler şöyle özetlenebilir: Birincisi Obama’nın daha önceki George W. Bush-Dick Cheney iktidarından daha iyi liderlik edip, hem ekonomide hem de dış politika da başarılı olması. İkincisi, Amerikan halkının daha güvende olması. Ayrıca sağlık sisteminde yapılan reform, orta sınıf için getirilen vergi kolaylığı gibi icraatlar. Üçüncüsü ise Cumhuriyetçi Mitt Romney’in kararsız tutumu; Romney'in sözlerinde sık sık söylemlerinde değişikliğe gitmesi.FLORIDA BASINI OBAMA'YI ZOR DURUMDA BIRAKTIRomney başkan adayı seçildiği Cumhuriyetçi Parti’nin muhafazakar kesiminde liberal kişiliği nedeni ile eleştiriliyor. Mormon mezhebinden olmasının dışında parti tabanın tarafından yeterince muhafazakar bulunmayan Romney, bu şekilde orta yolcuların oylarını kazanacak görünüyor.Mitt Romney’e bugüne kadar desteğini açıklayan onlarca irili ufaklı gazeteler kervanına son olarak Florida eyaletinin en büyük gazeteleri de katıldı.

Obama ile Romney’in kafa kafaya yarıştığı Florida eyaletinde önemli gazetelerin Romney lehine tercih bildirmeleri Başkan için burada seçimin daha da zora girdiği anlamına geliyor. Florida eyaletinin en çok satan ilk iki gazetesi olan The Tampa Tribune ile The South Florida Sun-Sentinel bu yılki seçimlerde Romney’i destekleyeceklerini açıkladı.

Yine bir başka Florida gazetesi Orlando Sentinel de Romney lehine destek açıklamasında bulundu. Bu üç gazete de 2008 başkanlık seçimlerinde Obama'ya destek vermişti. Bu eyalette bugüne kadar en çok tanınan eyalet gazeteleri için de yalnızca The Tampa Bay Times, Obama lehinde destek açıklamasında bulundu. Romney’e sürpriz bir başka destek açıklaması da liberal yayınları ile tanınan New York Observer oldu. Gazetenin, Romney’i desteklemesi liberal okurlarda şaşkınlığa yol açtı. New York Observer’ın Romney yönünde destek açıklamasının arkasında ise bu gazetenin sahibi Jared Kusher’in Donald Trump’un damadı olmasının yattığı iddia edildi .