Başkan, Yeşilay’ı ‘duman altı’ etmiş

İddiaya göre bir hayırseverin 2011’in nisan ayından beri yaptığı bağışları elden alan Genel Başkan Balcı paraları kendi hesabına yatırıp oradan da ‘borç’ olarak Yeşilay’a aktardı. Yönetim Kurulu borçlanma yasağı koyup baskıyı artırınca Balcı, Yeşilay’a 262 bin lira ‘bağış’ yaptı

Başkan, Yeşilay’ı ‘duman altı’ etmiş
Son dönemde yönetim kavgalarıyla gündemden düşmeyen Yeşilay 'da sular durulmuyor. Son iddia ise şu: bir hayırsever Yeşilay 'a 2011 Nisan ayından beri düzenli olarak yüklü miktarda bağış yapıyordu. Bu bağışları “elden” teslim alan Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı ise miktarı her ay 50 bin ile 80 bin lira arasında değişen parayı önce kendi hesabına, oradan da “borç” olarak Yeşilay 'ın hesabına aktarıyordu. İddiaya göre zamanla bu miktar yüzbinlerle ifade edilen rakamlara ulaşınca Yönetim Kurulu Balcı 'ya itiraz etti ve borçlanma yasağı koydu.

'Biz Balcı 'yı uyardık '

Yönetim kurulu baskıyı artırınca da Balcı, borç olarak görülen bu paraları Yeşilay 'a “bağış” yaptı. Kayıtlara göre Balcı, en Son 14 Eylül 'de 262 bin lira “bağışladı.” Yönetim Kurulu üyeleri, Balcı 'nın hayırseverden aldığı bağışı borç olarak Yeşilay 'a verdiğini, baskılar artınca da bu parayı “bağış” olarak tekrar Yeşilay 'a hibe ettiğini iddia ediyor. Balcı ise “Ben kendi paramı borç verdim, ayrıca bağış yaptım” diyor.

- Bayram Karacan(Genel Musahip): “Muharrem Balcı, gidiyor bağışçıdan parayı alıyor. Yeşilay 'a borç veriyor. Bize aylık düzenli olarak 100 bin civarında bir bağış yapıldığı söylendi. Balcı 'nın bildirdiği rakamlar, yani Yeşilay 'ın hesabına yatırılan paralar 80 bin, 88 bin, 40 bin, 50 bin civarındaydı. Bağışın gerçek miktarını bilmiyoruz. Balcı 'nın beyanından başka bir bilgi yok. Balcı 'yı uyardık, dedik ki 'bu şekilde olmaz, yanınızda bir kişi alın ' dedik. Kabul etmedi. 'Bağışçı gizli kalmak istiyor ' dedi. Balcı 'nın bağışçıdan gelen parayı Yeşilay 'a neden borç olarak verdiğini bilmiyoruz. Rakamlar büyüyünce, Yönetim Kurulu borçlanma yasağı koydu. Daha Sonra Balcı bu paraları bağış olarak Yeşilay 'a ödedi.”

- Ramazan Akgün(Fatih Şube Başkanı): “Bu tür dernekler açık ve şeffaf yönetilmelidir. Bağışların tamamı açık ve net bir şekilde kaydedilmeli. Aksi takdirde şüpheler ortaya çıkıyor. Ben bir art niyet olduğunu düşünüyorum. Bağışçılardan gelen paraların kaydedilip edilmediğinin araştırması gerekir. Yeşilay 'ın neden Balcı 'ya borçlu olduğunu anlayabilmiş değilim. Yönetim kavgası da bu usulsüzlükleri örtme gayretinden kaynaklanıyor.”
İddiaların odağındaki Muharrem Balcı ise Milliyet 'e şunları söyledi:

'O parayı ben bağışladım '
“Benim çevremde Yeşilay 'a bağış yapan birçok insan var. Ben de yapıyorum. Miktarını söylemem. 262 bin lirayı ben bağışladım, benim param. Kimin zengin olduğu, kimin parası olduğu bilinmez. Ben Yeşilay 'a yapılan bağışları değil; kendi paramı borç verdim. Yeşilay 'a yapılan bağışların makbuzu var, kaydı var. İddia edildiği gibi düzenli ve yüklü miktarda bağış yapan bir işadamı yok.”

“31 Ekim 'deki genel kurulda denetleme raporları olacak. Ortaya atılan iddialar, sürülen belgeler alçakçadır. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Her şeyi Yeşilay 'ın yararı için yaptık. Her şeyin kaydı var. Makbuzsuz bağış olmaz. Borç para verdim, Sonra geriye aldım. Lazım olduğunda verdim, Sonra onlar bana iade edildi. Kayıtları var. Kulüp başkanları da bunu yapar. Sıkıştığında kulübe borç verirler. Sonra ya alırlar ya da bağışlarlar. Bizim yaptığımız da bu... Her şey yasal çerçevede...”