'Doğalgaz ve Elektrik Zammı Sanayiyi Olumsuz Etkileyecek'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren geçerli olan doğalgaz ve elektrik satış bedellerine gelen zamların, sanayinin zaten yüksek olan maliyetlerini daha da pahalı hale getireceğini söyledi.

Yorgancılar, “Küresel piyasalardaki belirsizlik ortamında sanayi elektriğine yüzde 4,03 ve doğalgaza yüzde 13 zam, demir çelikten gıdaya, tekstilden ulaştırmaya kadar tüm sektörlerimizi olumsuz etkileyecektir.” dedi.

Enerji maliyetlerini arttıracak düzenlemelerin enflasyonu körükleyerek iç talebi daha da yavaşlatacağına dikkat çeken Yorgancılar, dış piyasalardaki rekabet gücünün de olumsuz etkilenerek dış talebin büyüme üzerindeki olumlu etkisini azaltacağını dile getirdi. Türkiye’nin kalkınma yolunda. artan nüfusuyla daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve üreten ülkenin tüketiminin de arttığını ifade eden EBSO Başkanı, sanayicisinden vatandaşına, kamusundan özel sektörüne kadar tasarruf ve verimlilik kültürü edinilmesi gerektiğini kaydetti.

‘TÜRKİYE’NİN ENERJİ İHTİYACI ARTIYOR’

Sanayinin gelişmesiyle Türkiye’nin enerji ihtiyacının da günden güne arttığına, 2011 yılı enerji talebinin yaklaşık 220 milyar kwh olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, bu bağlamda 2023 yılında beklenen talebin 500 milyar kwh seviyesini aşabileceğini ve üretimin sürdürülebilirliği konusunda endişeleri olduğunu ifade etti.

Yorgancılar, üretimdeki gerilemenin, yatırımların önünü keserken istihdama da ciddi bir olumsuz etki yapacağını kaydetti.

“Oysa ki bugün ihracatıyla büyüme trendini yakalayan ve 2023 hedefleri içinde çok önemli bir yer tutan ihracatın gerçekleştirilmesini sağlayacak enerjinin temini, çok daha zaruri bir hal alacaktır.” ifadelerini kullanan Yorgancılar, 2011 yılında yüzde 9,2 artan Türkiye’nin enerji tüketimi ve arz eksikliği sebebiyle 2011 yılında 54 milyar dolara ulaşan enerji ithalatının, cari açığın içindeki en büyük kalemi oluşturduğunu belirtti.

‘CARİ AÇIĞIN YÜZDE 70’İNİ ENERJİ OLUŞTURUYOR’
Enerji etkili ve verimli kullanılmadığı müddetçe ülkelerin dışa bağımlı bir yapı sürdürdüklerine ve sanayicilerin de yüksek maliyetlere mecbur kaldığına vurgu yapan Ender Yorgancılar, şunları kaydetti: “Küresel piyasalardaki belirsizlikle artmakta olan girdi maliyetlerimizde önemli bir kalem olan enerji, üretimin önünde ciddi risk teşkil etmektedir. Türkiye’nin cari açık rakamının yüzde 70’i, toplam ithalatın da yüzde 21’i enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Türkiye’de enerjinin yüzde 41’i endüstriyel tesislerde, yüzde 31’i binalarda ve yüzde 20’si taşımacılıkta kullanılmaktadır. Yüzde 41’lik bu oran bir hayli yüksektir. Enerji tasarrufu ve verimli enerji kullanımı konularında ülkemizin her kesiminin bilinçlendirilmesiyle farkındalık kültürünün kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu kültürün arttırılması, bir devlet politikası eşliğinde çok daha hızlı ve etkili olacaktır.”