Lavrov: Rusya-türkiye İlişkilerinden Kimse Endişe Duymasın

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’dan Şam’a giden Suriye Havayolları’na ait uçağın Ankara’da indirilmesinin Rusya-Suriye ilişkilerine zarar vermeyeceğini açıkladı.

Lavrov: Rusya-türkiye İlişkilerinden Kimse Endişe Duymasın
Lüksemburg’da konuşan Lavrov, “Sizi temin ederim ki, hiç kimse Rusya-Türkiye ilişkilerinden endişe duymasın. İlişkilerimiz istikrarlı ve sağlam bir zeminde gelişiyor.” dedi.

Türkiye’nin askeri malzeme olduğu gerekçesi ile incelemek için el koyduğu kargolara değinen Rus bakan, “Kargo Rus şirketine ait idi. Suriye tarafına gidiyordu. Bu yasal bir kargo ve yasal bir şekilde taşınıyordu.” savunması yaptı. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, her şeye rağmen, Ankara’dan yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama beklediklerini yineledi. Türkiye ve Rusya'nın kadim dostları olduğunu ifade eden Asselborn da, "Bu dostların gelecekte birlikte olması için Avrupa Birliği elinden gelen her şeyi yapacak." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cuma günü yaptığı değerlendirmelerde Türkiye’nin indirdiği Suriye Havayolları’na ait uçakta kargo içeriği ve belgeler açısından uluslar arası hukuku ihlal eden herhangi bir durum olmadığını söylemişti. Suriye uçağı ile ilgili bir kısım spekülasyonlar olduğunu, kendilerinin gizli herhangi bir durumlarının olmadığını ifade eden Lavrov, “Biz uçakta herhangi bir mühimmat olmadığını teyit ediyoruz. Uçakta bir kısım radar istasyonu ile ilgili elektro-teknik malzemeler vardı. Bu elementler çift amaçlı kullanılabiliyor. Herhangi bir uluslar arası konvansiyon bunu yasaklamıyor. Taşınan malzemeler kurallara tamamıyla uygun. Bu tür kargoların sivil uçaklarla taşınması alışılmış bir uygulama. Suriye uçağı Türk hava sahasına girmeden önce rotasını değiştirmesi ya da Ankara’ya inmesi konusunda Türk makamları uyarmış. Pilot da uçak da yasal olmayan bir şey olmadığını bildiği için inmeyi tercih etmiş. Edindiğimiz bilgilere göre alıcı taraf kargonun – kendi malı olduğunu için – kendisine ulaştırılmasını talep edecek. Biz de Türkiye’den resmi bir açıklama bekliyoruz. Neden uçakta bulunan Rusya vatandaşı yolcular Rusya Ankara Büyükelçiliği çalışanları ile görüştürülmedi?” sorusunu yöneltmişti.