Tarım Araçlarıyla Taşımalı Eğitim

İçel’in Erdemli ilçesinde servissiz kalan Esenpınar beldesi Ağlıca Mahallesi’ndeki 63 çocuk, okullarına tak tak adı verilen tarım aracı, traktör, motosiklet ya da otomobillerle taşınıyor.

Tarım Araçlarıyla Taşımalı Eğitim
Veliler tehlikeli olmasına rağmen çocuklarını tarım araçlarıyla okula götürmekten, çocuklar ise üşüdükleri için hasta olduklarından yakınıyor. Çocukları çaresizlik içinde okula taşıdıklarını belirten velilerden İbrahim Karakülah, “Çocukları böyle okula götürmek tehlikeli, bunlar bir tarım makinesi. En ufak bir şeyde paramparça eder. Çaresizliğimizden dolayı çocuklarımızı okula böyle götürüyoruz. Mağduriyetimizi dilekçe ile bildirdik. Bizim minibüs alacak gücümüz yok. Ben şahsım adına konuşayım, ben akciğer hastası biriyim. 1 lira gelirim yok, hanımımın yevmiyesi ile kazandıklarıyla geçimimizi sağlıyoruz. Çocuklarımızı okula bu şekilde götürmeye çalışıyoruz, ancak bundan Sonra hava şartlarından dolayı götüremeyiz” dedi.

Çocuklarını ancak eldeki imkanlarla okula götürdüklerini ifade eden Mesut Yıldız, “Burası okula 7 kilometre mesafede. Önümüzde koca bir kış var. Çocuklarımız yağmurda üşüyor, rüzgarda donuyor, hastalanıyor. Köylümüzün minibüs alacak gücü de yok. Burada herkes tarımla uğraşıyor, karnını zor doyuruyor. 10 kişi bir araya gelse de bir minibüs alamaz” diye konuştu.

Tak tak ile okula gidip gelmekten korktuğunu, okula gidip gelmenin zor olduğunu dile getiren 5. sınıf öğrencisi Emine Yıldız ise, “Yağmurda okula gidip gelmek çok zor. Servis olmadığı için okula geç gidiyoruz, bazen ıslanıyoruz. Okula servis aracıyla gidip gelmek isterdim. O zaman yağmurda ıslanmazdık, üşümezdik. Bize de bir servis verilmesini istiyoruz” dedi.

Ağlıca Mahallesi Muhtarı Ahmet Dağ, “12 yıldır bu mahallemizden öğrenciler servisle taşınıyordu. 63 çocuğumuz var. Bu yıl ihale açıldı ancak ihaleye giren olmadığı için, araba girmediği için serviste yok. Köylülerle toplantı yaptık araba alalım diye, kimsenin gücü yetmediği için alamadık. Alamadığımız için de çocuklarımız gidemiyor. Herhalde 20 gün mesai oldu, çocuklar için. Havalar soğudu, önümüzde bir kış var. Yapacak bir şey yok, bu şekilde taşıyoruz. Yetkililerden beklediğimiz servisin bulunması, başka bir çaremiz yok ” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin ise, “Ağlıca yerleşim yerimizle ilgili olarak, Ağustos ayının ilk haftasından itibaren gerekli hazırlıklarımızı yapmış olarak ihale işlemlerini başlattık ve çıktık. Şu tarihe kadar 5 ihale gerçekleştirdik. Fakat bu yerleşim yerleriyle ilgili olarak ihaleye katılan olmadı, bu bölgemiz ihale edilemedi. Burada yaklaşık 60 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizi taşımak için Son ihalemizi kaymakamımızın talimatı ile pazartesi günü yaptık. Şuan ihale süreci halen devam ediyor. Muhtarlarımızla ve halkımızla, okul idaremizle görüşmelerimizde burada taşıma yapabilecek, yasal şartları taşıyan minibüslerin gelip ihaleye katılarak, buradaki ihaleyi Sonuçlandırıp, öğrencilerimizi taşımayı planlıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak en kısa sürede öğrencilerimizi taşıyarak, okullarına kavuşturacağız. Vatandaşlarımızın içinin rahat olmasını istiyoruz” dedi .
Kaynak: İHA