Kanadalı Subay İdeoloji Uğruna Casusluk Yapmış

Kanada'nın Halifax kentindeki HMCS Trinity Deniz Üssü'nde görevliyken Rusya için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Teğmen Jefrey Paul Delisle'ın, bu işi para için değil ideolojisi için yaptığı açıklandı.

Halifax'ta hakim karşısına çıkan Teğmen Delisle, mahkemede suçunu itiraf etti. Delisle'ın avukatı Mike Taylor, müvekkilinin gizli bilgileri Ruslara para için değil, tamamen ideolojik nedenlerle verdiğini belirtti.

Delisle'ın, 2007'de derin psikolojik sorunlar yaşadığını anlatan Taylor, müvekkilinin ilk kez o yıl Rus elçiliğine giderek başladığı casusuluğu 2009'da bırakmak istediğini ancak Rus askerî istihbarat örgütü GRU ajanlarının Delisle'ı kızını öldürmekle tehdit ettiklerini ifade etti.

Müvekkilinin, hakkındaki bütün suçlamaları kabul ettiğini bildiren Taylor, ''Çünkü büyük pişmanlık duyuyor'' dedi.

Müvekkilinin Ruslardan ayda 3 bin dolar ile bir kez 40 bin dolar kredili bir kart ve 10 bin dolar da peşin para aldığını açıklayan Taylor, Teğmen Jefrey Paul Delisle'ın kaç yıl hapis cezası alacağının 10 Ocak 2013'teki duruşmada belirleneceğini sözlerine ekledi.

Teğmen Jefrey Paul Delisle, görev yaptığı Halifax HMCS Trinity Deniz Üssü'nden, NATO ve üye ülkelerin gizli bilgilerini Rusya'ya sattığı gerekçesiyle 17 Ocak'ta tutuklanmıştı. Teğmen Delisle, Kanada tarihinde casusluk ve güven ihlalinden hapis cezası alan ilk asker olacak.

Muhabir: Halifax

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA