Başkan Köşker, 'Kentsel Dönüşüm Gebze'nin Acil Sorunudur'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” konulu toplantıda konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “9 tane organize sanayi bölgesi ve 2 binden fazla sanayi kuruluşu ile Gebze’mizin öncelikli ve acil sorunu kentsel dönüşümdür” dedi.

Başkan Köşker, 'Kentsel Dönüşüm Gebze'nin Acil Sorunudur'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” konulu panel İzmit Ramada Otel’de yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Türkiye’de kentsel dönüşümün, ülkemizde 1950’li yıllardan itibaren başlayan plansız ve çarpık kentleşmenin doğurduğu bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını söyledi.

1999’daki Marmara Depreminin çarpık yapılaşma ve yapı stokundaki kalitesizliği tüm çıplaklığıyla ortaya çıkardığını vurgulayan Başkan Köşker, “Bilhassa 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi ve ardından yaşanan Düzce Depremi, bizleri biraz kendimize getirdi. Ardından yaşanan Van Depremi kentsel dönüşümle ilgili sürece hız kazandırdı” diye konuştu.

Konuşmasında 5 Ekim 2012 tarihini şehircilik tarihi açısından dönüm noktası olarak nitelendiren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Sayın Başbakanımız 5 Ekim 2012’de İstanbul Esenler’de Kentsel Dönüşüm için düğmeye bastı. 20 yıl süreceği açıklanan yeni dönemde yaklaşık 7 milyon bina elden geçirilecek. 350-400 milyar dolar harcanacak. Başbakanımız kentsel dönüşüm ve şehirlerimizin 2023 Türkiye vizyonuna uygun olarak yeniden yapılandırılması konusunda takdire şayan bir kararlılık içerisinde. Başbakanımızın bu kararlılığı, bu konuda büyük sıkıntı yaşayan biz belediye başkanlarını da cesaretlendiriyor. Başbakanımızın bu kararlılığından güç alıyoruz” dedi.

Kocaeli’nin Marmara Depremi ile kalitesiz, dayanıksız yapılaşmanın ve çarpık kentleşmenin acı sonuçlarını yaşayan bir il olduğunu dile getiren Başkan Köşker şöyle devam etti: “Bugün Kocaeli ilimiz ilçeleriyle birlikte kentsel dönüşüm konusunda müsbet bir değişim yaşıyor. 9 tane organize sanayi bölgesi ve 2 binden fazla sanayi kuruluşu ile Gebze’mizin de öncelikli ve acil sorunu kentsel dönüşümdür. Gecekondu ve imarsız yapılaşmanın olduğu mahallelerimizi kentsel dönüşümle sağlıklı bir yerleşime kavuşturmamız gerekiyor. Nüfusu yaklaşık 350 bin olan Gebze’mizin gündüz nüfusu 700 bine ulaşıyor. Organize sanayi bölgelerindeki doluluk oranı yüzde 40’lar civarında bulunuyor. Kapasite yüzde 100’e ulaştığında Gebze’mizin nüfusu daha da artacak. Önümüzdeki 15-20 yıllık projeksiyonlarda Gebze’de 1.750 bin nüfus öngörülüyor.”
Kaynak: İHA