Rize’de Asırlık Pekmez Geleneği Devam Ediyor

Rize’nin İyidere ilçesinde yüzyıllardır büyük bakır tavalarda odun ateşinde pekmez pişirme geleneği devam ettiriliyor.

İlçeye bağlı Çanakçeşme Mahallesi’nde yaşayanlar her yıl olduğu gibi bu yıl da bir araya gelerek büyük bakır tavalarda pekmez pişirdi. Savaş Yener’e ait evin önünde toplanan mahalle halkı, atalarının yüzyıllardır sürdürdüğü gelenek kapsamında pekmezlerini kemençe çalıp horon oynayarak yerine getirdi. Salkımlardan topladıkları organik siyah üzümleri dev bakır tavalarda pişirerek pekmez haline getiren mahalle sakinleri, Doğu Karadeniz’de unutulmaya yüz tutmuş pekmez pişirme gibi bazı gelenekleri yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Savaş Yener, yaptığı açıklamada, "Pekmez pişirme geleneği bize dedelerimizden kaldı. Onlar da bu geleneği dedelerinden almıştı. Pekmez pişirme işleri evlerimizde bayram havasında geçer. Ağaçlardan topladığımız organik kokulu üzümleri ezdikten sonra bu tavalarda 6 saat süre ile pişirip posasını alıyoruz. Pekmezimizde hiçbir katkı maddesi olmuyor." dedi.

65 yaşındaki Havva Yılmaz ise "Pekmezde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Biz bunlarla büyüdük. Bizim gençliğimizde kanser nedir bilmezdik. Ne zaman ki kendi ürettiklerimizi tüketmekten vazgeçtik kanser ile tanıştık." ifadelerini kullandı .