Doğalgaz, Elektrik ve Su Tüketiminde Yıllık 1 Milyon Lira Tasarruf Sağlanacak

Zeytinburnu'nda 40 okulda uygulanacak ''Yeşil Okul Projesi'' ile doğalgaz, elektrik ve su tüketiminde yıllık 1 milyon lira tasarruf sağlanacağı bildirildi.

Zeytinburnu Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Zeytinburnu'nda bulunan 40 okulun katılımıyla ''Yeşil Okul Projesi'' konulu bir yarışma düzenlendi.

''Enerji'', ''Çevre Duyarlılığı'' ile ''Hijyen ve Sağlık'' adlı üç kategoriden oluşan yarışmanın protokolü, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın katıldığı törenle imzalandı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, törende yaptığı konuşmada, Zeytinburnu'ndaki 40 okulun elektrik, doğalgaz ve su tüketiminin yıllık yaklaşık 4 milyon 200 bin lirayı bulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Yeşil Okul Projesi kapsamında ilçedeki 40 okula, bir ay içinde, 100 bin lira harcanarak tasarruflu ampuller ve harekete duyarlı sensörler ile radyatörlere termostatik vana, musluklara ise basınç düşürücüler takılacak. Bu ekipmanlar tüketimi yüzde 25 azaltırken, 40 okuldaki doğalgaz, elektrik ve su tüketiminde toplamda yaklaşık 1 milyon liralık tasarruf sağlanacak.''

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da milli eğitimde son dönemde birçok değişim ve programın birlikte yürütüldüğüne dikkati çekerek, ''Bu girişim, Sayın Bakanımızın çok önemsediği ve eğitim camiasının bir kriteri olan 'Okula Hayat Olsun Projesi'ne ne kattınız- sorusuna iyi cevap olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da küresel ısınmanın önüne geçilebilmesinin tek yolunun tasarruf olduğunun altını çizdi.

-Okullara tasarruflu ekipmanlar-

Konuşmaların ardından ''Yeşil Okul Projesi'' protokolü imzalandı.

Proje kapsamında, ilçedeki tüm okullara bir ay içinde tasarruflu ampuller ile harekete duyarlı sensörler, radyatörlere termostatik vana ile musluklara basınç düşürücüler takılacak.

Yarışmada birinci olacak okul 20 adet dizüstü bilgisayar, ikinci okul öğretmenler odası dekorasyonu, üçüncü okul konferans salonu dekorasyonu, dördüncü okul 40 öğretmene 3 gün 2 gece yurt içi gezisi, 5. okul ise tüm öğrencilere Panorama 1453 Fetih Müzesi gezisiyle ödüllendirilecek.
Kaynak: AA