Üstün: Başbuğ'u yargılamak için mahkeme fark etmez

İnternet Andıcı'ndan tutuklanarak cezaevine gönderilen İlker Başbuğ'un nerede yargılanacağı tartışmaları devam ediyor.

Üstün: Başbuğ'u yargılamak için mahkeme fark etmez
İlker Başbuğ'un Yüce Divan yetkisine sahip Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması gerektiği yönündeki görüşlere karşı çıkan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün "Sanki Anayasa Mahkemesi'ne gidince farklı bir karar mı alacak? Hayır" dedi.
"FARKLI BİR KARAR MI ÇIKACAK?"

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ak Parti Sakarya milletvekili Ayhan Sefer Üstün, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan yetkisine sahip Anayasa Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğine ilişkin görüşlere karşı "Sanki Anayasa Mahkemesi'ne gidince farklı bir karar mı alacak? Hayır. Artık Anayasa Mahkemesi de demokrasiyi, özgürlükleri koruyan bir anlayışa sahip" dedi.
YASADA AÇIKÇA YAZIYOR

Üstün dün Meclis'te gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: "Kanuna yazılmış 'Her kim olursa olsun adliye mahkemelerinde yargılanacaktır' diye. Yasa üzerine basa basa vurgulamış. Bu konuda hiçbir istisna tanımamış. Şimdi hiç kimse iddia edemez ki bir Genelkurmay Başkanı veya bir askerin darbe yapmasının görev sahasında olduğunu. Şimdi nasıl oluyor da Yüce Divan görüşü sarf ediliyor anlamıyorum. Daha bu kanunun mürekkebi kurumadı. Buradaki amaç belli, Meclis'in arzusu belli. Bu konudaki farklı yorumlara hayret ediyorum. Darbelerden ülke çok çektiği için bu düzenlenmiş. Kaldı ki, şunu söyleyeyim, Anayasa Mahkemesi'ne de haksızlık etmeyelim. Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri, görev tanımı değişti. Bu dosya gittiğinde artık Anayasa Mahkemesi de yeni anlayışla, özgürlükçü, demokrasiyi koruyan kararlar vereceği için ha orada yargılanmış ha Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmış, fark etmez. Görev tanımını bu kadar geniş yorumlarsanız o zaman adliye mahkemelerinde kimseyi yargılayamayız."