2011'de yaşanan sosyal skandallar

Chip Türkiye, 2011'in sosyal skandallarını derledi. Bakın teknoloji aleminde ne tür skandallar yaşanmış...

2011'de yaşanan sosyal skandallar
Düşünüp taşınmadan gönderilen "tweet"ler, hassasiyetten mahrum paylaşımlar, uygunsuz fotoğraflar ve fazlası. Bunlar, sosyal ağların her yanımızı sardığı dönemin kaçınılmaz sonuçları.

Sosyal ağlar, şüphesiz düşüncelerimizi paylaşmak; zaman zaman haykırmak ve öfkemizi geniş kitlelere belirtmek için çok değerli bir fırsat sunuyor. Ancak binlerce takipçisi olan ünlü kişiliklerin veya önemli isimlerin yaptıkları gaflar, kitlelerin kızgınlığını üzerine çektiği gibi kendilerini de oldukça zor durumda bırakabiliyor.

1. GoDaddy CEO'su bir fili vurdu

GoDaddy CEO'su Bob Parson'un Zimbabwe'de bir fili vururken görüntülendiği video, internette şok etkisi yaratmıştı. PETA, buna GoDaddy hesabını kapatarak karşılık vermişti.

2. Aktör Gilbert Gottfried'den çirkin şakalar

Mart 2011'de Japonya'da meydana gelen büyük deprem ve tsunami'nin ardından ABD'li aktör Gilbert Gottfried, felaketle ilgili birtakım şakalar "tweetledi":

"Kız arkadaşımla şimdi ayrıldım. Ama Japonların söylediği gibi, 'her an bir tanesi kayıp gelebilir'."

3. Anthony Weiner'in uygunsuz fotoğrafları

ABD Meclis üyesi Anthony Weiner'ın Gennete Cordova adlı bir lise öğrencisine tweet'lediği cinsel içerikli fotoğraflar, Mayıs 2011'de ortaya çıktı.

Weiner, hack'lendiğini iddia etse de sosyal medyadaki söylentiler, Weiner'ı istifaya zorladı.

4. Chrysler'dan Detroit'lilere öfke

Otomobil üreticisi Chrysler'ın Twitter hesabında yayınlanan bir gönderide Detroit'li sürücüler hakkında aşağılayıcı sözler yer aldı. Şirket tweet'i kısa sürede kaldırdı ve hesaplarının ele geçirdiğini söylerek özür diledi.

5. Google mühendisinin notları sızdı

Google'da çalışan bir mühendis olan Steve Yegge, şirketin sosyal ağı Google+'ı yerden yere vuran 5.000 kelimeden oluşan bir yazısını yanlışlıkla 2.000 Google+ takipçisine sızdırdı. Yegge daha sonra yaptıklarından çok pişman olduğunu açıkladı.

6. FOX/NBC Hack skandalları

"Skript Kiddies" adındaki bir hacker grubu, FOX'un ve NBC'nin Twitter hesabını hack'leyerek Barrack Obama'nın katledildiğini tweet'ledi. İki ağ da sahte haberi hızla sildiler.

7. Kenneth Cole'un Mısır tweet'i

Moda tasarımcısı Kenneth Cole, yeni koleksiyonu hakkına tweet gönderirken, #Cairo (Kahire) etiketini kullanmış ve Mısır'daki karışıklığı kullanmıştı.

8. Ayaklanmaları körüklemek için Facebook'u kullan

Jordan Blackshaw (sağda) ve Perry Sutcliffe-Keenan (solda) Londra ayaklanmalarını "organize etmek ve yönetmek" için Facebook'u kullanmışlardı. Bunun sonucunda 4 yıl hapse mahkum oldular.

9. Ryan Dunn'un ölümü hakkındaki tweet'ler

Jackass oyuncusu Ryan Dunn'un bir araba kazasında hayatını kaybetmesi, film eleştirmeni Roger Ebert'a göre sarhoş araba sürmesi yüzündendi.

10. Qwikster hesabı

Netflix, bugün kapatmış olduğu DVD hizmetini için "Qwikster" ismini seçerken, Twitter kullanıcı adını kontrol etmemiş olacak ki, @Qwikster adlı hesap uyuşturucu konulu tweet'ler gönderiyordu.

11. BlackBerry çökmeleri

Blackberry'nin günler süren kesintisi, Avrupa'ya giden mesajlarda kuyruklar oluşmasına yola açtı. Ancak RIM, kesinti ABD ve Kanada'yı etkileyene kadar beklenen cevabı vermedi. Twitter gibi sosyal ağlar ise şikayetlerle dolup taştı.

12. PayPal Noel'i mahvetti

PayPal, Regretsy'ye ait hayırsever hediye alma programı "craft fail blog"u Aralık ayında kapattı. Paypal ile olan görüşme Regretsy tarafından yayınlandı. Buna göre sadece kedilere bağışta bulunmak mümkündü. Paypal daha sonra bir özür bildirisi yayınladı.

13. Salman Rushdie'nin Facebook savaşı

Kasım ayında gerçekleşen olayda ünlü yazar Salman Rushdie, Facebook hesabının silindiğini fark etti. Facebook'a pasaportunun bir fotoğrafını gönderen Rushdie, Facebook'u ikna etmeyi başaramadı. Rushdie'nin durumu Twitter'da paylaşmasının 2 saat ardından hesabı geri yüklendi.

Chip Türkiye