Üçüncü Köprü İçin Teklifler Nisan'daistanbul

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çok kısa bir süre içinde, nisan ayı gibi üçüncü köprü için tekliflerin alınacağını belirterek, ``Bu yıl içinde inşallah köprünün inşaatına ve bağlı yolların inşaatına başlamış olacağız`` dedi.

  Yıldırım , İstanbul Sanayi Odası ( İSO ) Ocak ayı Meclis toplantısındaki konuşmasında , Birinci Boğaz Köprüsü ' nün 40 . yılını doldurduğunu hatırlatarak , ' ' Haberler çıktı , ' Köprü 8-9 ay , 1 yıl kapanacak ' diye , kıyamet koptu . Meğerse köprüyü ne kadar çok seviyormuş İstanbullu . ' Yapılmasın ' diye bağıranlar , şimdi ' köprü kapanmasın ' diye bağırıyor . Bu bir tezat . Aslında İstanbullular bu köprünün 1 gün bile kapanmasına tahammül edemez . Bu bile sadece , üçüncü köprünün ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğun gösterir ' ' diye konuştu .

1 yıl için İstanbul ' da trafikte sabah ve akşam saatlerinde köprü geçişinde fazladan yakılan yakıt miktarının 3 milyar lira , buradaki zaman kaybından oluşan işgücü kaybının 500 milyar lira olduğunu kaydeden Yıldırım , her yıl İstanbul ' da köprülerde yaşanan trafik sıkışıklığı nedeniyle 3 , 5 milyar liranın kaybolduğunu , bunun köprünün fiyatından fazla olduğunu söyledi .

Yıldırım , şöyle devam etti : ' ' Köprüye harcayacağımız paranın neredeyse 2 katına yakınını boşuna yakıyoruz . Hesap ortada . Üçüncü köprüyü yapıyoruz . Teklif gelmedi . Teklif gelmemesi , ne krizden ne belirsizlikten . Teklif gelmemesinin nedenlerini de biliyoruz . Biraz ihale şartları , biraz diğer başka teknik konular . . . Düzeltildi . Şimdi bu projeyi ikiye ayırdık . Bir kısmını özkaynakla , bir kısmını kamu-özel ortaklığıyla yapıyoruz . Dolayısıyla , çok kısa bir süre içinde herhalde Nisan ayı gibi tekrar burada teklifleri alacağız ve bu yıl içinde inşallah köprünün inşaatına ve bağlı yolların inşaatına başlamış olacağız . ' ' -Bilgi toplumu için FATİH Projesi yeter-Türkiye ' nin bilgi toplumuna erişmesi için tek başına FATİH Projesinin yeteceğini dile getiren Yıldırım , ' ' Bu , Türkiye ' nin bilişim , bilgi toplumuna dönüşüm projesidir . Yerli üretimi , hem yazılımda hem donamımda artıracak şartlar oluşuyor ' ' dedi .

Yıldırım , İstanbul ' da havaalanı , üçüncü köprü , otoyol , Kanal İstanbul gibi büyük projelerin hayata geçmeye başladığını söyledi .

Konuşmasının ardından üyelerin sorularını yanıtlayan Yıldırım , üyelerin Yeni Türk Ticaret Kanunu ' na ilişkin şikayetler üzerine , ' ' Türk Ticaret Kanunu çıksın diye başımızın etini yediniz . Kanun çıkınca kıyamet kopuyor , anlamıyorum bu işi . Bunların çıkmasını isteyen sizin sivil toplum örgütleriniz . Bakmadınız mı o kanuna? Bu , teknik bir kanun ' ' dedi .

Yıldırım , altyapı yatırımlarında yerli katkının artması için inisiyatif kullandıklarını ancak burada zorluklar olduğunu dile getirerek , zorlukların geçmişten gelen alışkanlıklar olduğunu , yabancı ürünlere daha fazla itibar edildiğini kaydetti .

Bu arada , Binali Yıldırım , konuşması sırasında , kendisini telefonla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın aradığını söyledi . Yıldırım , kürsüden ayrılmadan Başbakan Erdoğan ile telefonla görüştü . Görüşmesinin ardından Yıldırım , Başbakan Erdoğan ' ın selamını İSO üyelerine iletti .
Kaynak: AA