İzaydaş 2011 Yılını Değerlendirdi

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.

Ş. (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, 2011 yılında yakmaya gelen atık miktarının 33 bin 789 ton olduğunu belirterek, 29 bin 900 ton atık yaktıklarını ve bundan 20 milyon 733 bin kilowatt saat elektrik ürettiklerini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZAYDAŞ 2011 yılını değerlendirdi. İZAYDAŞ’ta düzenlenen basın toplantısında Genel Müdür Saraç, Genel Müdür yardımcıları şube müdürleriyle birlikte 2011 yılında yaptıkları çalışmalar ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi

Saraç, Türkiye’nin lider, öncü ve ilk atık bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ olarak bir yandan tehlikeli atıkların doğaya ve çevreye zarar vermeden bertarafını sağlarken diğer taraftan elektrik enerjisi üreterek geri kazanım sağladıklarını kaydetti. Atık kabul etmeye başladıkları 1997 yılından bu yana yakma tesisine gelen atık miktarının artışlar göstererek tüm zamanların rekorunu kırdığını belirten Saraç, “2011 yılında tesisimize gelen atık yakma miktarı artış göstererek sektörde rekabet olmasına rağmen büyük bir başarıya daha imza atmış, aynı zamanda da atık üreticisi firmaların İZAYDAŞ’ a olan güvenlerini de gözler önüne sermiş olduk. Sanayicinin ve çevrecinin dostu İZAYDAŞ olarak aynı heyecan ve kararlılıkla çalışmalarımıza devam ederken hedefimiz; yeniden kendi rekorlarımızı kırmak, ülkemize ve kentimize fayda ve yarar sağlamaktır. İZAYDAŞ’TA kuruluşundan 2011 yılı sonuna kadar, 261 bin 841 ton tehlikeli atık kabul edilmiştir. Kuruluşundan bugüne kadar 147 milyon 342 bin 800 kWh elektrik enerjisi üretilmiştir. Enerjinin 57 milyon 324 bin kWh ulusal sisteme verilmiş olup kalanı tesiste tüketilmiştir. 2011 yılında yakılan atık miktarı 29 bin 900 ton, üretilen elektrik ise 20 milyon 733 bin kWh ve satılan 11 milyon 699 bin 740 kWh olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılında yakmaya gelen atık miktarı 33 bin 789 ton olup, 29 bin 900 ton atık yakılarak bertaraf edilmiştir” dedi.

İZAYDAŞ’ta Kocaeli bölgesindeki evlerden kaynaklanan evsel atıklar ile sanayiden kaynaklı depolanabilir nitelikteki tehlikeli ve evsel atıkların depolanarak bertaraf edildiğini ifade eden Saraç, “Solaklar bölgesinde kurulan Evsel ve Tehlikeli Katı Atık Düzenli Depolama Alanları 1997 yılında inşa edilmiştir. Evsel atıklar için altı adet lot, tehlikeli atıklar için bir adet lot bulunmaktadır. Düzenli depolama sahasına kabul edilen evsel ve tehlikeli atıklar, atığın cinsine göre uygun olan lottaki çalışma alanına aktarılır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dilovası ilçesinde yapılan lotun da işletimi, 2007 yılı itibari ile İZAYDAŞ’a verilmiştir. Evsel düzenli depolama alanlarında günde 1500 ton evsel atık depolanmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat atıkları ile ilgili tüm sorumluluklarını İZAYDAŞ’a devretmesiyle birlikte Kocaeli genelinde hafriyat sahalarının işletimini de bünyesine katmıştır. Mevcut hafriyat sahalarını işleten İZAYDAŞ Kocaeli’nin farklı bölgelerinde de yeni alanlar oluşturmak için çalışmalarına devam etmektedir. Bu sahaların doldurulmasından sonra ağaçlandırma ve spor alanları olarak halkın hizmetine sunulacaktır” diye konuştu.

Saraç, Kocaeli ili sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıkların İZAYDAŞ tarafından bertaraf edildiğini belirterek, “Sağlık kuruluşlarından çıkan patolojik ve tehlikeli atıklar yakılarak bertaraf edilmekte, enfeksiyöz atıklar ise tekrar kullanılabilir ambalajlar içerisinde toplanarak lisanslı araçlarla İZAYDAŞ Sterilizasyon Tesisi’ne getirilmektedir. Sterilizasyon Tesisi’ne getirilen atıkların 160 derece sıcaklıktaki buhar, 5 bar basınç ve 45 dakika süresince sterilizasyonu sağlanmaktadır. Sterilizasyon Tesisi otoklav kazanında tıbbi atığın sterilize olup olmadığı biyolojik ve kimyasal indikatörlerle kontrol edilmektedir. Sterilize edilerek patojenlerden arındırılan tıbbi atıklar, parçalanıp evsel atıklarla beraber depolanmaktadır. Tesiste tıbbi atık toplama araçları ve kullanılan ambalajların da sterilizasyonu yapılmaktadır” dedi.

İZAYDAŞ olarak gemi atıklarını da topladıklarını ifade eden Saraç, “İZAYDAŞ, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu yedinci maddesinde belirtilen ‘Deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak’ hükmü gereğince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi deniz sınırları dahilinde gemi atıklarını da toplatmaktadır. Atık toplama işlemi, Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde yer alan teknik esaslar çerçevesinde, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden lisans almış atık alma gemileri ile yapılmaktadır. Toplanan atıklar, ayrıştırma işlemi sonrasında yakma tesisinde yakılmakta ve elektrik enerjisi elde edilmektedir. Bu sayede gemilerden kaynaklanan kirlilik önlenmekte ve İzmit Körfezi’nin kirlenmesi engellenmektedir. İzmit Körfezi’ne yılda yaklaşık 12 bin gemi giriş yapmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırlarında yer alan, liman, tersane, balıkçı barınakları ve yat limanlarına hizmet verilmeye başlanmıştır. Deniz atıklarından 2011 yılında 2 milyon 920 bin 791 TL gelir elde edildi” diye konuştu.

İZAYDAŞ’ın 265 kadrolu 102’si müteahhit olmak üzere toplam 367 personel ile çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Saraç, iş güvenliği ve çalışan memnuniyetine büyük önem verdiklerini belirtti. Saraç, bugün itibarıyla 487 kazasız iş gününü doldurduklarını kaydetti.

İZAYDAŞ olarak yeni projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Saraç, projelerin şunlar olduğunu kaydetti; “Düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazında elektrik enerjisi üretim tesisi projesi, Laboratuvar akreditasyon projesi, Çöp sızıntı suları arıtma ve geri kazanım tesisi projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM ve araştırmacı kurum olarak 4 üniversite tarafından 2007 yılında başlatılan “Bitkisel ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Üretimi ve Entegre Enerji Üretim Sistemlerinde Kullanımı” projesi, Evsel atık bertaraf ve enerji üretim tesisi projesi, İZAYCAN sosyal sorumluluk projesi (ilköğretim okullarına yönelik), İZAYDAŞ Akademi projesi, Kocaeli Üniversitesi ve sanayi işbirliği eğitim projesi.” Bu yıl koku bariyeri projesini hayata geçireceklerini ifade eden Saraç, “Yeni geliştirdiğimiz fiskiyeli sistem ile özel kokulu bir madde ortama vereceğiz ve evsel kokuları engellemeye çalışacağız. Bu sistem sayesinde etrafa koku yayılmayacak ve koku saha içinde kalacak” dedi.

İZAYDAŞ’ın bir başka projesi basın toplantısında İZAYCAN’ın tanıtımı yapıldı. Genel Müdür Saraç’ın sunumu sırasında Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında oluşturulan İZAYCAN isimli çizgi kahramanı karakteri salona girdi. Saraç, İZAYDAŞ personeli tarafından yazılan hikayelerin toplandığı İZAYCAN isimli hikaye kitaplarının Kocaeli’de ilköğretim okullarında çocuklara dağıtılarak çevre bilincinin oluşturulmaya çalışılacağını kaydetti.

Basın toplantısının sonunda Genel Müdür Saraç, basın mensuplarına İZAYDAŞ’ı gezdirerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kaynak: İHA