Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’ya Askeri Üs Anlaşmasını Onayladı

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi, Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya’da askeri üsler kurulması ile ilgili anlaşmayı onayladı.

Rusya ile Abhazya ve Güney Osetya arasında geçen yıl imzalanan anlaşmaya göre, Rusya bu bölgelerde 49 yıllığına askeri üs kuruyor. Taraflardan birinin karşı çıkmaması durumunda anlaşmalar 15 yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma da anlaşmayı 22 Eylül’de onaylamıştı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in de imzasının ardından anlaşma yürürlüğe girmiş olacak. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın ayrılıkçı bölgelerdeki askeri varlığını hukuk dışı ve kabul edilemez bir durum olarak değerlendirdi.
Rusya Ağustos 2008’de gerçekleşen beş günlük savaşın ardından Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımıştı. Rusya’nın dışında ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını şimdiye kadar Nikaragua, Venezüella, Pasifik ülkeleri Nauru, Vanuatu ve Tuvalu tanıdı.


RUSYA BÖLGEDE GARANTÖR OLMAK İSTİYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da yaptığı açıklamada Moskova’nın garantör ülke olarak Gürcistan ve ayrılıkçı bölgeler arasında saldırmazlık anlaşması imzalanmasına hazır olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Lavrov, Ağustos 2008’de yaşanana benzer bir savaşın Kafkaslarda çıkmaması için çalıştıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Gürcistan`la 8 Ağustos 2008`de gerçekleşen beş günlük savaşın ikinci yıl dönümünde Abhazya`da bulunan Rus üssüne ani bir ziyaret gerçekleştirmişti.
Eylül 2009`da Rusya ile Gürcistan`ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya arasında imzalanan askeri üs anlaşması çerçevesinde Rusya bölgeye bin 700`şer askerin yerleşebileceği iki ayrı üs inşa ediyor.