Ödenek Bitti Öğrenciler Karın Tokluğuna Çalışıyor

Kayra döneminin önemli kentlerinden Hekate kutsal alanı ve Stratonikeia antik kentine Kutsal yol ile bağlanan Paganların dini tören merkezi Lagina antik kentinde kazı çalışmaları devam ediyor.

Ödenek Bitti Öğrenciler Karın Tokluğuna Çalışıyor
İlk kazılar 1800’lü yılların sonlarına doğru Kaplumbağa Terbiyecisi olarak da bilinen Osman Hamdi Bey tarafından yapılırken, 1993 yılından günümüze kadar Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Bilimsel olarak Lagina ve çevresinin tarih, din, kültür ve sanatını belirlemenin dışında, ortaya çıkartılan eserler kısmi restorasyonlarla ziyaretçilerin rahatlıkla gezip görebilecekleri bir konuma getiriliyor.Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, kazı çalışmalarının yapıldığı Lagina ve Stratonikeia antik kentinde kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Lagina kazı başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan ve Stratonikeia antik kenti kazı başkan doç. Dr. Bilal Söğüt’tün çalışmalar hakkında bilgi alan Kaymakam Tanrıseven’i Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Hakim İbrahim Alper Bilgin ve İlçe Jandarma Komutanı Göksel Söylemez eşlik etti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Kaymakam Hasan Tanrıseven’e 2011 yılı Lagina antik kentindeki ortaya çıkan dükkânlar, rahip evlerinde devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.RAHİP EVİ ORTAYA ÇIKTIBir aydır kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. 50 öğrenci ve 13 işçimiz var. Yeni bir sektör açmaya başladık. Açılan alanda rahip evi var. Burada geçmişte rahip ve rahibeler yaşıyormuş. Tapınağın bakımı ile ilgili olarak ve tapınağın kutsal korulukları var. Koruluklarda zeytin ve kurbanlık hayvan besliyorlarmış. Bir nevi antik vakıf sistemi her tapınak için geçerli. O vakfıları işletmek de rahpiplerin görev ioluyor. Dini bayramlarda kutlama merasimlerde kutlama görevi alıyorlar. Hekate’nin doğum gününde veya Ay doğuşunda da dini serenomiler yapılyormuş. Diğer çalıyma alanımız Stao’lar. Geçen sene iki dükkan ortaya çıkardık. Bu sene bu sayıyı beşe çıkardık. Erkeklerin dini serenomiden sonra şarap içtikleri yerler burası” dedi.“ÖĞRENCİLER KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYOR”Türkiye’nin en sağlam kalmış antik kentlerinden birisinin Lagina antik kenti olduğunu belirten Tırpan, 2011 yılı ödeneğinin bittiğini belirterek, “Şu anda ödenek bitti. Öğrencilerimiz şu anda burada bulabildiğimiz yaralarla karın tokluğuna çalışıyor. Zaten herhangi bir ücret de almıyorlar. Sadece mesleklerini öğrenmeye çalışıyorlar. Gerekli desteği Muğla sahip çıkarsa görür. Bizim esas amacımız turizm değil, burasının bilimsel bilgisini ortaya çıkartmak. Bizden sonra gelecek arkeoloji neslini yetiştirmek. Eğer turizmden gelir elde edilmek isteniyorsa, projeyi yapacak olan kurum Kültür Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü. Eğer onlar bizden böyle bir şey isterse, biz gerekli tüm bilgileri veririz. Çabuk sonuç elde edilmek isteniyorsa, burası ile ilgilenmek gerekiyor. Sonuçta bizim işimiz bürokrasi ile bitiyor. Bürokrasi ile ilgilenmekten dikkatimiz dağılıyor” dedi

“ÖDENEK KONUSUNDA YAZIŞMALARI YAPIYORUZ”Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven Lagina ve Stratonikeia antik kentlerindeki kazılarda her geçen gün önemli tarihi eserlerin gün yüzüne çıktığını belirterek, “Lagina ve Stratonikeia antik kentleri Karia uygarlığının önemli dini merkezlerinden. Turizmin 12 yayılması ve kültür turizminin yaygınlaşması için gerekli desteği vermeye çalışıyoruz. Sayın valimiz Fatih Şahin, Kültür yolu projesine çok önem veriyor. Proje hayata geçirildiğinde bu antik kentler yerli ve yabancı turistler tarafından gezilebilecek. Ödenek konusunda hocalarımızdan gelen talepleri Muğla İl Özel İdare ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bildirdik. Bu konuda sayın bakanımızın da geçen yıl bizzat bu iki antik kentimizi ziyaret ederek gerekli desteği vereceğini söyledi. Ödenek konusunda gerekli yazışmaları sürdürüyoruz” diye konuştu.
Kaynak: İHA