İhsan Kalkavan: Şikeye Karışan Takım Düşecek, Burada Hatır Gönül Olmaz

İş dünyasının tanınmış isimlerinden eski Beşiktaş yöneticisi İhsan Kalkavan, “Teşvik primine bulaşmamış takım yok diyebilirim.

Şikeye karışan takım düşecek, burada hatır gönül olmaz. Futbol endüstrisinin değeri düşmez belki de gelecekte artar” dedi.
Beşiktaş Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan, TRT HABER’de yayımlanan Ekonomi Kulübü isimli programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şike operasyonlarına da değinen Kalkavan, “Böyle bir operasyon gerekliydi. Ancak cezalar çok fazla. 14 Nisan’da bu kanunlar çıktığı zaman federasyonun bu işin ciddiyetini kuvvetle vurgulayıp kulüplere anlatması gerekirdi.” İfadelerini kullandı.

Ekonomik konulandaki görüşlerini de açıklayan İhsan Kalkavan, Merkez Bankası’nın faizleri indirmesini, “Faizlerin düşmesi bizi çok etkilemiyor." diyerek değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kriz ile ilgili sözlerine katılan Kalkavan, "Dünyayı gezen bir adam olarak söylüyorum; global kriz Türkiye’yi teğet bile geçmedi, her taraf perişan, dünya Türkiye’deki bu hareketliliğe gıpta ile baktı.” şeklinde konuştu.
Galataport'un müthiş bir proje olduğunu, Kanal İstanbul'un da 'gerçekleştirilebileceğini ve ciddi imkanlar sağlayacağını' ifade eden Kalkavan, şunları söyledi:
"Galata projesi hakikaten müthiş bir projeydi bence. İstanbul’un ekonomisine, sonra da yurt ekonomisine ciddi katkıları olacaktı. Çünkü kuru yük gemilerinde gelenler her şey dahil 50 euroya gelen insanlar değil. İstediği gibi mal alabiliyor, istediği gibi alışveriş yapabiliyor. Demek istediğim çok büyük bir ekonomik imkan sağlanıyordu ve bütün Galataport Bölgesine hayat gelecekti. Bütün antrepoların olduğu yerler Fındıklı’ya kadar ciddi hareketlilik sağlayacaktı. Maalesef gerçekleşemedi. Umarım Kanal İstanbul içinde böyle bir şey olmaz.”
Cari açığın düşmesi için yabancı sermaye girişine ihtiyaç olduğunu, Kanalİstanbul sayesinde yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilebileceğini anlatan Kalkavan, gelinen noktada Türkiye'nin artık güvenli bir liman olduğunu vurguladı. İşadamlarının paralarını eskisi gibi yurt dışında saklamadığını belirterek, “Türkiye güven veren bir ülke oldu, eskiden paralar Yunanistan’a, Güney Kıbrıs’a gidiyordu, İtalya İspanya gibi ülkeler güven vermekten çıktı, şimdi o paralar tamamen Türkiye’de.” dedi.

AFRİKA İLE TİCARETTE TUSKON'UN KATSISI BÜYÜK
İhsan Kalkavan, Afrika ile Türkiye arasındaki ticaretin gün geçtikçe geliştiğini, Türkiye'nin bu büyük pazara açılmasında en büyük payın, öncelikle oraya eğitim faaliyeti için giden gönüllülerin olduğunu söyledi. Afrika'ya ihracatın boyutunun 7 milyar doları bulduğunun altını çizen Kalkavan, şöyle konuştu:
“İnanıyorum; buradaki büyük pay bizim oradaki eğitim için giden arkadaşlarımızın daha sonra oraya çektiği işadamları ve TUSKON’un bu konudaki ciddi faaliyetleridir. Oradaki arkadaşlarımız işin ekonomik boyutundan da ziyade açlık ve sefaleti dikkate alarak birtakım medeniyetleri getirmek için büyük destek oluyorlar. Ben Afrika’nın Türkiye ile arasındaki münasebetin her geçen gün çok daha iyiye gittiğine inanıyorum. Türkiye ile bütün Afrika arasında çok ciddi bir bağ oluşacak, Türkiye’ye çok sempati duyuyorlar.”

"EN BÜYÜK TÜRK ARMATÖRÜYÜZ"
Kalkavan, futbol yöneticiliğine dönüp dönmeyeceğine ilişkin soruya cevap verirken de şunları söyledi:
"Futbola çok erken yaşta girdim ve birçok kademede yöneticilik yaptım. Dünya çapında şirketlerimizi ve denizcilik işletmemizi Beşiktaş grubu altında topladık. Dünyanın her yerinde bütün gemilerimizin bordosunda Beşiktaş yazdığı gibi gemilerimizin ana ismi başta Beşiktaş sonrada diğer ülkelerin adı yer alıyor. Beşiktaş-Kazakistan gibi. En büyük Türk armatörü olduğumuzu kıvançla söyleyebilirim. Çünkü biz Türk Bayrağı taşıyoruz bizden daha ilerisinde olanlar var ama yabancı bayrakla gezdiriyorlar.”