Abhazya’nın Yeni Lideri Ankvab

Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Aleksandr Ankvab kazandı.

Abhazya’nın Yeni Lideri Ankvab
Ankvab, eski lider Sergey Bagapş’ın ölmesinin ardından Cumhurbaşkanı Vekili olarak görev yapıyordu.


Abhazya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Batal Tabagua tarafından yapılan açıklamada, Cuma güne yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ankvab’ın kazandığı belirtildi. Tabagua, “Ankvab seçimlerin ilk turunda yüzde 54,86 oy toplayarak Abhazya’nın üçüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onun rakipleri çok daha az oy aldı” dedi.


Seçimlerde diğer adaylar Başbakan Sergey Şamba yüzde 21,04, muhalefet lideri Raul Hadjimba ise yüzde 19,83 oy aldı. Seçim sırasında herhangi bir olayın yaşanmadığı, asayişin ihlal edilmediği de vurgulandı.

Seçimlerde katılım yüzde 71,92’yi bulurken; Türkiye’de yaşayan Abhaz uyruklu vatandaşlar da oy verebilmek için seçim bölgelerine gitti. Abhazya’nın yeni lideri Ankvab bir ay sonra düzenlenecek yemin töreninin ardından asaleten görevine başlayacak.


Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ankvab’ın seçilmesinin ardından telefonla arayarak tebrik etti. Kremlin’den yapılan açıklamada görüşmede Rusya ve Abhazya arasında ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı kaydedildi. Halen Rusya’nın Abhazya’da askeri ve üssü ve binlerce kişiden oluşan birlikleri bulunuyor.

Tiflis seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıklarken, seçim sonuçları ile ilgili bir olumsuz açıklama da NATO’dan geldi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Bu tür seçimler Gürcistan’da barışa ve barışçıl çözüme katkı sağlamıyor. İttifak Gürcistan’ın uluslar arası tanınan sınırları içinde toprak bütünlüğünü desteklemektedir” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği de seçim sonuçlarını tanımayacakları yönünde açıklama yaptı.


Rusya ve Gürcistan arasında Ağustos 2008’de patlak veren savaşın ardından Moskova, ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıdı. Rusya’nın dışında şimdiye kadar Venezüella, Nikaragua ve küçük bir ada ülkesi olan Nauru, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını kabul etti. 2005’den bu yana Abhazya yönetiminde bulunan Bagapş sağ akciğerinde yayılan kanser nedeni ile Moskova’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.