Abhazya Yeni Liderini Seçmek İçin Sandığa Gitti

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya yeni liderini seçmek için sandığa gitti.

Abhazya Yeni Liderini Seçmek İçin Sandığa Gitti
Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş’ın hayatını kaybetmesinin ardından yapılan seçimlerde Vekil Cumhurbaşkanı Aleksander Ankvab, Başbakan Sergey Şamba ve muhalefet lideri Raul Hajimba Cumhurbaşkanlığı için aday oldu.

Ankvab ve Şamba’nın favori olarak gösterildiği seçimlerde 140 bin seçmen sandığa gitti. İlk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alacak bir aday çıkmazsa, iki hafta sonra en çok oy alan iki aday yeniden seçmenin karşısına çıkacak. İki gün sonra açıklanacak seçim sonuçlarına göre Ankvab ve Şamba’nın yüzde 20’nin üzerinde oy alması bekleniyor. Rusya’ya aşırı bağımlı olunmasını eleştiren muhalif aday Hajimba’nın ise yarışı üçüncü sırada tamamlaması öngörülüyor. Ancak üç aday da Abhazya’nın yeniden Gürcistan’la birleşmesine karşı çıkıyor.


Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gvinjhiya 27 ayrı ülkeden 120 gözlemcinin seçimleri takip ettiğini söyledi. Gvinjhiya, “Biz daha fazla gözlemci bekliyorduk. Tüm Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri parlamentolarına ve uluslar arası kuruluşlara davetiye gönderdik.” dedi. Abhaz yetkili seçimlerin adil, şeffaf ve herhangi bir hileye mahal vermeyecek şekilde gerçekleştiğine inandığını söyledi.

Rusya Parlamnetosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçyov, gözlemci olarak Abhazya’da bulunduklarını ve seçim sürecinde olumsuz herhangi bir gelişme görmediklerini belirtti. Russia Today’e açıklamada bulunan Kosaçyov, seçim sürecinin Abhazya’nın diğer ülkeler tarafından da tanınmasında önemli bir katkı sağlamasını beklediğini ifade etti. İsviçre parlamentosundan Dominique Baetting de seçim sürecinin başarılı bir şekilde uygulandığını, kendisinde herhangi bir şüphenin oluşmadığını vurguladı.


TİFLİS SEÇİM SONUÇLARINI TANIMAYACAK

Gürcistan iki ayrılıkçı bölgenin kendi toprakları içinde olduğunu savunuyor. Washington ve Brüksel Moskova’dan Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygılı olmasını dile getiriyor. Abhazya’da yapılan seçimleri tanımayacağını açıklayan Tiflis, uluslar arası toplumun da bu seçimleri kabul etmesinin imkansız olduğunu duyurdu.


Rusya ve Gürcistan arasında Ağustos 2008’de patlak veren savaşın ardından Moskova, ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanıdı. Rusya’nın dışında şimdiye kadar Venezüella, Nikaragua ve küçük bir ada ülkesi olan Nauru Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıdı.


2005’den bu yana Abhazya yönetiminde bulunan Bagapş, akciğerinde yayılan kanser nedeni ile Moskova’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.