Uluslararası Avrasya-ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri Başladı

Bitlis`in Ahlat ilçesinde düzenlenen "21`nci Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri", mehteran ve halk oyunları gösterisi ile başladı.

Uluslararası Avrasya-ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri Başladı
Ahlat Cumhuriyet Meydanı`nda çelenklerin Atatürk büstüne bırakılması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam etti. 21`inci Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenliklerine; Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Muş Valisi Ali Çınar, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Gürsoy, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Program, Selçuklu Çarşı Meydanı`nda mehteran ekibinin gösterisiyle devam etti. Gösterinin ardından bir konuşma yapan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Ahlat`ın her geçen gün hızla gelişen bir ilçe olduğunu belirterek, etkinliğin de her sene zenginleştiğini söyledi. Yılmaz, "İnşallah bu hafta süresince yapacağımız etkinliklerden memnun kalırsınız. Bu hafta nedeniyle sizlere birkaç şey söylemek istiyorum. Biliyorsunuz yıllardır inşaatı süren Ahlat Kültür Merkezi`ni tamamladık, Ahlat`ta büyük katkılarsunacağına inandığımız üniversitemizle birleştirdik. Burada her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerle sizlerin hizmetinizde olacak. Ahlat`ta el sanatları ile ilgili önemli gelişmeler oluyor. Kazılardan çıkan eserlere baktığımızda Ahlat`ın bir çini seramik merkezi olduğunu görüyoruz. Bu sanatı yaşatmak için kültür merkezinde bir birim açacağız. Yine taş olarak doğada hiçbir işe yaramayan obsidyeni Nemrut Dağı`ndan getirerek bir mücevher atölyesi açtık. Ahlat kazıları sürekli sizlerin gündemindeydi.Kazı ekibi değişti. Benim sizden ricam, yeni kazı ekibinin çalışmasını yerinde görmeniz. Orayı gördüğünüzde kafanızdaki bütün önyargıların silineceğine inanıyoruz. 21`inci Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenliklerinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ise, programa katılan herkesi tebrik ettiğini belirterek, şahsı ve üniversitesi adına bu etkinliğe katkı vermekten mutluluk duyduğunu vurguladı. Prof. Dr. Doğru, "Bizler üniversite olarak burada açtığımız ve açacağımız bölümlerin yanı sıra bu tür kültürel etkinlilerle Ahlat`ı desteklemeye devam edeceğiz. Sizlerin de bizim bu desteğimize ses vermenizi, düzenleyeceğimiz etkinliklere maksimum derecede katılmanızı canı gönülden diliyorum" dedi.

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek de Meydanlık Mezarlığı, kaleleri, kümbetleri, camileri, hamamları ve birçok tarihi eseriyle geçmişe ışık tutan Ahlat`ın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmamış olmasının bu şenliklerin daha kapsamlı yapılmasını zorunlu kıldığını söyledi. Dölek, "Bu vesile ile ata yurdu ve Kubbetül İslam olan beldemizi kalkındırmak, dünyaya tanıtmak, kültürel mirasımızın devamını sağlamak her Ahlatlının olduğu gibi tüm Türk İslam aleminin en önemli görevidir" ifadelerini kullandı.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenliklerinin önemini vurgulayarak, "UNESCO adayı olan ve dünya mirası için kıymetli değerler taşıyan bu ecdat mirasımızın tanıtımının uluslararası arenaya taşınması, başta Ahlatlılara, sonra Türkiye ye, Türk dünyasına ve İslam alemine hayırlı olsun. Hepinizi kutluyorum" açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından Selçuklu Kültür Merkezi`nde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) organizasyonu ile bu yıl 14`üncüsü düzenlenen "Türksoy Ressamlar Buluşması" kapsamında, TÜRKSOY`a üye Türk devletlerinden gelen ünlü ressamların Ahlat`ın tarihi eserlerini ve manevi değerlerini çizdiği resimlerin yer aldığı sergiye geçildi.

21`inci Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri programı, 23-25 Ağustos tarihleri arasında devam edecek.
Kaynak: İHA