Ziraat Mühendisleri Etü Yerleşkesine Karşı Çıktı

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) yerleşkesinin, şehrin kuzeyindeki verimli tarım arazileri üzerine kurulacağı iddiasına tepki gösteren ziraat mühendisleri, "Teknik ve stratejik olarak ETÜ‘nün tarım alanlarına kurulmasına karşıyız." dediler.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) yerleşkesinin, şehrin kuzeyindeki verimli tarım arazileri üzerine kurulacağı iddiasına tepki gösteren ziraat mühendisleri, "Teknik ve stratejik olarak ETÜ‘nün tarım alanlarına kurulmasına karşıyız." dediler.

Erzurum Ziraat Mühendisleri Odası, Erzurum Teknik Üniversitesi‘nin yerleşkelerinin verimli sulak tarım alanları üzerine kurulmamasını istedi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ)‘ne ait 6. Kuyular mesire alanında basın açıklaması yapan Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Adem Yavuz Sönmez, şehre ikinci bir üniversite kurulmasına karşı olmadıklarını söyledi. Sönmez, içerisinde Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi‘ne ait üretim ve araştırma tesisleri ile pilot ürün deneme alanlarının da bulunduğu 5 bin dönümlük arazi üzerine ETÜ‘nün kurulmasının yanlış olacağını öne sürdü.

Şehir planlaması ve şehrin geleceği adına verimli sulak tarım alanlarının imara açılmasının ‘çevre katliamı‘ olacağına vurgu yapan Sönmez, "Bilim yuvası kurma adına çevrenin ve verimli topraklar ile yer altı su kaynaklarının bulunduğu alanın imara açılmasına karşıyız. Teknik ve stratejik olarak yanlış yere kurulacağına inandığımız ETÜ için, şehrin kurak yerleşim yerlerinin imara açılmasını istiyoruz. Sorunu, rapor olarak ilgili mercilere sunduk. Şehrin doğusu, Kayakyolu bölgesi ya da Çat yolunda kurak alanlara ETÜ yerleşkesi kurulabilir." dedi.

"DÜNYANIN EN İYİ TOPRAĞI"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kara da Erzurum Teknik Üniversitesi‘ne tahsis edilecek arazinin, kendileri için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Prof. Kara, AÜ Ziraat Fakültesi’nin tarımsal üretim deneme arazilerinin de ETÜ‘nün yerleşkesi içerisinde kaldığını, bunun ise bilim adamlarını mağdur edeceğine vurgu yaparak, "Bir kimyacı için laboratuvar, bir cerrah için ameliyathane neyi ifade ediyorsa buradaki araziler de biz bilim adamları için onu ifade ediyor. Dünyanın en verimli topraklarından birisi olan bu verimli tarım arazileri üzerine üniversite yerleşkesinin kurulmasını istemiyoruz. Çünkü verimli toprakların korunmasını istiyoruz." diye konuştu.

"ZENGİN YERALTI SU KAYNAKLARIMIZ KİRLENECEK"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapı ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu ise ETÜ yerleşkesinin kurulacağı alanın, zengin ve temiz yeraltı kaynak sularına sahip olduğunu ifade etti. Prof. Okuroğlu, askeri hava alanı, Kuzey Çevreyolu, AÜ‘ye ait kuyular bölgesinin yeraltı suları bakımından zengin olduğunu ve buralardan elde edilen suyun ise çevre köylerde sulama ve içme amaçlı tüketildiğini belirtti.

ETÜ yerleşkesinin, söz konusu alana kurulması halinde yer altı sularının yapılacak yapılaşma ile kirlenme ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Prof. Okuroğlu, "ETÜ‘nün kurulacağı bu alan, Erzurum‘un yeraltı su kaynak potansiyelini barındırıyor. Yeraltından çıkan bu sular, Atatürk Üniversitesi‘nin içme ve kullanma suyunu karşıladığı gibi, çevre köylerin de aynı ihtiyacını gideriyor. Buraya bir yerleşke kurulursa yeraltı suyunun kirlenmesi söz konusu. Kalite yönünden zengin olan bu suyumuz elden çıkacak ve kullanımdan uzaklaşacak." şekline konuştu.

Bu arada, ETÜ‘nün yeni yerleşkesinin ise şehrin kuzeyindeki verimli tarım arazileri olarak belirlendiği açıklandı.