Üniversite Öğrencileri, Doğu İle Batı Arasında Köprü Kuruyor

Türkiye‘nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören bir gurup öğrenci, doğu ile batı arasında kardeşlik köprüsü kurmak için bir platform oluşturdu.

Türkiye‘nin çeşitli üniversitelerinde eğitim gören bir gurup öğrenci, doğu ile batı arasında kardeşlik köprüsü kurmak için bir platform oluşturdu. Doğudaki il ve ilçelere gezi düzenleyen 45 kişilik öğrenci gurubu, gittikleri bölgede tarihi ve turistik yerleri gezerek bölge halkı ile diyalog kuruyor. Platform üyeleri, amaçlarının bölgenin nabzını yerine tutmak olarak açıklıyor. Bu kapsamda Mardin’e gelen öğrenciler Kızıltepe ilçesine bağlı Yoncalı köyüne gitti. Köy sakinleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile sohbet edip bölge hakkında bilgi alan öğrencilere, ev sahibi Şahin ailesi yöresel Hamis yemeği ikram etti.

    Şahin ailesinden aşiretler ve sosyal yaşantı hakkında bilgi alan öğrenciler, bölgeye düzenledikleri gezi sayesinde batıda oluşan doğu algısının yanlış olduğunun farkına vardıklarını söyledi.

    Öğrencilerin batı illerinden doğu bölgesini düşünerek böyle bir faaliyet başlatmalarını önemsediğini ifade eden Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, “Bu seyahatinizin çok önemli olduğunu ve ülke genelinde yaşanan bazı sıkıntıları da gidereceğine inanıyorum. Birbirimizi tanımadan, görmeden, yaşantılarımızı, sıkıntılarımızı paylaşmadan hüküm yürütüyoruz. Gelin Mardin’i görün. Görüşelim. Sıkıntılarımızı paylaşalım. Hep bir olalım. Hepimiz Kardeşiz. Birbirimizden farkımız yok. Sizler gelip gittikçe, bizler gelip gittikçe birbirimize daha yakınlaşacağız.” dedi.

    Öğrencilerden Muhammed Arpacık amaçlarını şu sözlerle dile getirdi: "Toplumsal barışın sağlanması adına ‘neler yapabiliriz‘ diye elimizi taşın altına sokmamız gerektiğini fark ettik ve bu farkındalık sayesinde buradayız. Kesinlikle hiçbir yere bağlılığımız yok. Bu tamamen sevgi ikliminde buluşan arkadaşlarımızın bir araya gelerek organize ettikleri bir gezi. Bizler doğu’nun cahiliyiz. Hakikaten Türkiye, Doğu’nun cahili. Medyada Molotof kokteylleri ile sivil itaatsizlik eylemleri ile sürekli şiddetle, kaosla, yakmayla, yıkmayla bilinen doğu aslında doğu değil. Medyanın oluşturduğu bir dünya. Bizim doğumuz bu değil. Ben Bingöllüyüm. Batıda yetişmiş arkadaşlarımızla bölgenin nabzını yerinde tutmak için yanınıza geldik.”

    Doğu bölgesine ilk defa geldiğini ifade eden İstanbul Üniversitesi tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Mustafa Kalaycı da bölgede bu şekilde ağırlanacağını tahmin etmediğini söyledi. Kalaycı, "Bilseydim daha önce gelirdim.” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

    Platform üyeleri 7 günlük gezi programında Mardin’den sonra Batman (Hasankeyf), Bitlis, Van ve Bingöl’ü yakından tanıma fırsatı bulacak.