Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu 15. Toplantısını Yaptı

Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu’nun 15.

Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu’nun 15. toplantısı, Karaman’ın Ermenek ilçesinde yapıldı. Toplantıya, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü‘nden Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Şahin Anıl, İl Tarım Müdür Vekili İsmail Uluad, Başyayla Kaymakamı ve Ermenek Kaymakam Vekili Uğur Sezer, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve ilgili özel sektör temsilcileri ile üretimin yoğun olarak yapıldığı tarım il müdürlükleri olmak üzere 130 dolayında grup üyesi katıldı.

İl Tarım Müdür Vekili İsmail Uluad çalışma grubunun açılış konuşmasında kiraz üretiminin özellikle Başyayla, Ermenek ve Sarıveliler ilçelerini içine alan Taşeli yöresinde yapıldığını dile getirdi. Uluad, “İlimizde toplam kiraz üretimimizin yüzde 80’ini 0900 ziraat çeşidi oluşturmaktadır. 0900 ziraat çeşidinin yanında sultani, dalbastı, kara kiraz, kısa sap ve starks gold kiraz çeşitleri yetiştirilmektedir.” dedi.

        

Kirazcılığın gelişmesi için Esentepe köyünde soğuk hava deposu yapıldığına ve Büyük Karapınar köyünde de iyi tarım uygulamaları başlatıldığına dikkatleri çeken Uluad, “İl ve ilçe müdürlüklerimizle birlikte yeni çeşitlerin bölgeye girmesi ve kapama kiraz bahçelerinin yaygınlaşması için yayım çalışmaları artarak devam etmektedir. 15’ncisi ilimizde yapılan Kiraz – Vişne Çalışma Grubu toplantısının ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz çiftçisi için faydalı olacağına inancım tamdır.” değerlendirmesini yaptı.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Şahin Anıl da yaptığı konuşmada, 15 yıldır toplanan çalışma grubunun bölgeye artı katkıları olduğunu dile getirdi. Anıl, geçmişin değerlendirmesinin yapıldığını ve ileriye dönük sorunlar ve çözümlerinin de masaya yatırıldığını söyledi.

Başyayla Kaymakamı ve Ermenek Kaymakam Vekili Uğur Sezer, kiraz ve vişne yetiştiriciliğinde bu toplantılarla önemli mesafeler alacaklarına inandığını kaydetti. Sezer, “Sizlerin değerli fikirleri ve görüşleri doğrultusunda daha güzel yarınlara hep birlikte çalışmalarımızı tamamlayıp yeni örneklerle bölgeye ışık tutacağınıza eminim." diye konuştu.