Türkiye‘den Libya‘ya 200 Milyon Dolar Kredi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya Ulusal Geçici Konsey Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril ile ekonomik konularda görüşmelerini yoğunlaştırdıklarını söyleyerek, "Bugün de Bingazi‘deki görüşmelere müteakip 100 milyon dolar nakdi kredi, 100 milyon dolar proje kredisi konusunda mekanizma hususunda mutabakata vardık.

Dün Libya Özel Temsilcisi Abdel El Khatip, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed El Nahyan ve Libya Ulusal Geçici Konsey Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril ile görüşen Davutoğlu, bugün de Libya Ulusal Geçici Konsey Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril tekrar görüştü ve Dışişleri Konutu‘nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye ile Libya‘nın tarihinin de, kaderinin de, geleceğinin de bir olduğunu belirterek, Libya halkının taleplerini yerine getirilmesi için her türlü katkıyı verecekleri mesajını tekrarladı. Davutoğlu, İstanbul‘da 15 Temmuz‘da Libya Temas Grubu toplantısını gerçekleştireceklerini belirterek, "Bizim diğer dost ve kardeş ülkelerde olduğu gibi, Libya‘da da politikamız, yaklaşımımız son derece açıktır. Halkın talepleri doğrultusunda son derece doğru ve haklı talepleri doğrultusunda bir siyasi

değişim artık şart. Bu konuda Libya halkı taleplerini açıkça ortaya koymuştur. Hukuk devletine, demokratik işleyişe sahip, bir Libya yeni bir Libya doğacaktır. İkinci ilkemiz ise, Libya‘nın kayıtsız şartsız birliğinin korunmasıdır, kesinlikle hiçbir şekilde bölünmemesidir" şeklinde konuştu.

Libya‘nın birliğinin korunduğu takdirde, dünya ekonomisi ve siyasetinin önemli aktörlerinden biri olacağını söyleyen Davutoğlu, Libya halkının onurlu bir halk olduğunu ve hedeflerini gerçekleştireceğini belirtti. Davutoğlu, "Biz bu hedeflerin gerçekleşmesi doğrultusunda Libya Ulusal Geçiş Konseyi‘ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak görüyoruz. Bu sebeple Uliusal Konsey ilişkilerimiz geliştirerek devam ettireceğiz" dedi.

Davutoğlu, Cibril ile ikili ilişkileri konuştuklarını kaydederek, "Biz Libya halkının meşru temsilcisi olan Libya Ulusal Konseyi ile bundan sonraki ilişkilerimizde her alanda en kapsamlı ilişki kurmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmemizde önümüzdeki dönemde Türkiye‘nin Libya‘ya dönük katkıları ve geçiş döneminde gerçekten Libyalı kardeşlerimizle olan dayanışmamızı gösterecek şekilde atacağımız adımları görüştük. Daha önce Mustafa Abdülcelil‘in ziyaretinde 200 milyon dolarlık hibe katkı deklare etmiştik.

Bugün de Bingazi‘deki görüşmelere müteakip 100 milyon dolar nakdi kredi, 100 milyon dolar proje kredisi konusunda mekanizma hususunda mutabakata vardık. Bu konuda da görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Libya ekonomisinin tekrar canlılığa kavuşması için neler yapabileceğimiz birlikte planlayacağız" dedi.

Kaynak: İHA