Tarım İl Müdürlüğü 3. Bav Toplantısı Yapıldı

Burdur Tarım İl Müdürlüğü ‘Teke Yöresinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği‘ konulu 3. Bav Toplantısı yapıldı.

Tarım İl Müdürlüğü 3. Bav Toplantısı Yapıldı
Tarım İl Müdürlüğü Ahmet Beleş Toplantı Salonu‘nda gerçekleştirilen toplantıda Teke Yöresi‘nde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği tarımsal, akademik ve uluslararası bazda masaya yatırıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özkan Elmaz ‘Teke Yöresinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu‘ konulu sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Elmaz, “Teke yöresi, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından önemli bir merkezdir. Çalı ve makiden et ve süt üretme kabiliyetine sahip olan tek varlık diyebileceğimiz keçi, Teke yöresinde yüzyıllardan beri en yoğun haliyle yetiştirilmektedir. Teke yöresindeki keçi popülasyonunun çoğunluğunu kıl keçisi ırkı oluşturmasına rağmen ‘Honamlı keçisi‘ denilen keçi ırkının da önemli derecede yer tutuyor. Türkiye genelindeki hayvan sayılarındaki azalışın Burdur ilindeki koyun ve keçi sayısının da azalmasına neden olmaktadır. 1998 yılında 140 bin baş olan keçi sayısının 2009 yılı itibariyle 53 bin başa düşmüştür” dedi.

Üniversitenin ilk TÜBİTAK projesi olan ‘Honamlı Keçi Irkının Çeşitli Özelliklerinin Tespiti‘ isimli projenin geçtiğimiz Nisan ayında sonuçlandırıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkan Elmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Proje sonuçlarına göre Teke yöresinde yetiştirilen Honamlı keçisinin morfolojik ve fizyolojik ırk özellikleri tanımlandı. Honamlı oğlaklarında gerçekleşen ortalama doğum ağırlığı 3.9 kilogram, 60‘ıncı gün canlı ağırlık 15.7 kilogram ve 105‘inci gün canlı ağırlık 25.5 kilogram olarak tespit edildi. Bu sonuçlar ülkemizde yetiştirilen pek çok yerli ırk ve melezinin değerinden yüksek bulundu. Honamlı keçi sürülerinde saptanan döl verim parametrelerinden biri olan bir doğuma düşen oğlak sayısı bazı sürülerde 2.2 ile 1.3 oranında. Bir ırkın adaptasyon yeteneğinin göstergesi olan oğlakların süt kesim yaşındaki yaşama gücü oranı 105. günde yüzde 97.2 olarak tespit edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) yürütücülüğünü yaptığı ‘Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi‘ kapsamında sayın rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Saatcı‘nın gayretleriyle Burdur, Antalya ve Muğla illerini kapsayan projeler bu ay uygulamaya başlanacaktır. Bu amaçla Burdur ilinde Kıl keçisi 6 bin 300 baş ve Honamlı keçisi 6 bin 300 baş; Antalya ilinde Kıl keçisi 6 bin 300 baş ve Honamlı keçisi 6 bin 300 baş, Muğla ilinde ise Kıl keçisi 6 bin 300 baş keçi ile projeler 5 yıl için destek kapsamına alındı. Bu çalışmanın bölge hayvancılığına büyük oranda katkı sağlayacağı düşüncesiyle bizlere destek olan başta Burdur Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere herkese teşekkürlerimizi sunarız.”

Toplantıda Serbest Veteriner Hekim Uğur Ünlü de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler aktarırken, BAV toplantıları sayesinde sahada ve üniversite de görev yapan uzmanlardan görüş aldıklarını belirten Tarım İl Müdürü Orhan Ekici ise, “İl genelinde sebzecilikten meyveciliğe, hayvancılıktan gıda sektörüne kadar pek çok alanda en kaliteli, en iyi hizmet verme mücadelesi içindeyiz. Bu mücadelemizde çiftçilerle, yatırımcılarla, kooperatif ve birliklerle, sektördeki üretici ve yetiştirici konumundaki kişi ve resmi kurum-kuruluşlarla işbirliğimizi daha da artırarak üreticiye en doğruyu en kısa sürede ve kaliteli olarak vermeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda bizlerle beraber hareket ederek her türlü desteği veren kurum-kuruluşlara ve sektör temsilcilerine katkı ve katılımlarından dolayı kurumum adına teşekkür ederim” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü 3. Bav Toplantısına Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi‘nden Yrd. Doç. Dr. Özkan Elmaz, Serbest Veteriner Hekim Uğur Ünlü, Burdur İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği personeli, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: İHA