Suriye Turları Tamamen Durdu

Suriye‘de yaşanan olaylar üzerine, Gaziantepli seyahat acentelerinin bu ülkeye yönelik yaptığı turistik turlar tamamen durdu.

Vizelerin kalkmasının ardından büyük ivme kazanan iki ülke arasındaki turizmi, bu ülkede yaşanan son olaylar baltaladı. 8 gece konaklamaya kadar varan Halep-Şam, Halep-Şam-Lazkiye, Halep-Palmira-Şam, Halep-Şam-Ürdün-Amman turları düzenleyen seyahat acenteleri, Türkiye‘nin yanı sıra Amerika, Meksika ve Avrupa ülkelerinden gelen binlerce turisti turlarla Suriye‘ye götürüyordu.

Özellikle talebin yoğun olduğu resmi tatillerde ve bayramlarda 15-20 otobüsle tura çıkan acenteler, talep olmadığı için aylardır tur düzenleyemiyor.

Gaziantep Ticaret Odası Turizm Komitesi Başkanı ve Altınoluk Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Fetullah Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye‘de yaşanan olaylardan çok olumsuz etkilendiklerini belirtti. Genelde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Türkiye‘nin çeşitli illerinden Suriye‘ye turist götürdüklerini ifade eden Aşkın, şunları söyledi:

‘‘Yalnızca biz Altınoluk olarak haftada 4 otobüsün altına düşmüyorduk. Yıllık 20 bin civarında yolcu taşıyorduk. Son dönemlerde Antalya‘dan gelen Fransız ve Alman turistleri taşıyorduk. Bu olaylar olmadan önce Japon bir grubu götürmüştük. Ama maalesef bu olaylardan sonra, ‘bedava‘ bile desek kimse gitmiyor. Kimse gitmeye cesaret edemiyor. Şu anda tamamen durdu. Soran bile yok. Mesela bizim 23 Nisan haftasında 20 otobüs ve 19 Mayıs haftasında 20 otobüse yakın grubumuz vardı. Bunların hepsi peş peşe iptal oldu. Şimdi günübirlik çıkarsa yapıyoruz, onun dışında tur olarak yok.‘‘

-‘‘EKONOMİK ZARARI OLDU‘‘-

Günübirlik de olsa insanların çekimser davrandığına işaret eden Aşkın, ‘‘Suriye‘den buraya geliş ise eskisi kadar canlı olmasa da devam ediyor, haftada 2-3 otobüs alışveriş yapmak için Sanko Park‘a geliyor‘‘ dedi.

Turların iptal edilmesinin ekonomik zararı olduğunu belirten Aşkın, ‘‘Suriye‘ye gitmek için İstanbul‘dan bir tur geliyordu, en az bir gece gelişte bir gece dönüşte Gaziantep‘te kalıyordu. Otelcisinden rehberine, şoföründen araba lastikçisi ve çarşı esnafına kadar herkes bundan istifade ediyordu. İç turizm olarak olumsuz etkilendik‘‘ şeklinde konuştu.

Daha önce böyle bir dönem yaşamadıklarını anlatan Fetullah Aşkın, şu anda kısa dönemde bir düzelme beklemediklerini kaydetti.

-‘‘TÜM TURLAR İPTAL EDİLDİ‘‘-

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve Tural Seyahat Acentesi Genel Müdürü Fikret Murat Tural da açıklamasında, Suriye‘de meydana gelen olaylar öncesinde iki ülke arasında turizmin yoğun olarak devam ettiğini vurguladı.

Acentelerin haftada en az 2-3 tur yaptığına dikkati çeken Tural, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘İki ülke arasında vizelerin kaldırılması ile karşılıklı olarak daha fazla yoğunluk yaşandı. Suriyeli vatandaşlar bölgemize özelikle sağlık turizmi ve ticari açıdan çok hareketli ve çok verimli ziyaretleri gerçekleştiriyordu. Suriye de başlayan olaylar bu durumu tamamen olumsuz etkiledi. Bu olayların olması sadece Gaziantep‘i değil sınır komşusu olan diğer illeri de olumsuz etkiledi. Şu anda Suriye‘ye turistik gidiş olmuyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bugünlerde yoğun olarak yapılması gereken tüm turlar iptal edildi. Suriye‘ye kültür ve ticari turlar tamamen durdu. Acentelerimizin çoğu bu bölgeyle iş yapıyordu, iptaller ile  ekonomik zarara uğradılar.‘‘

Huzur ve güven ortamının turizm açısından önemini vurgulayan Tural, komşu ülkedeki bu olayların en kısa sürede bitmesini diledi.

-‘‘TURLARIMIZI 6 AYDIR YAPMIYORUZ‘‘-

Arsan Seyahat Acentesi Genel Müdürü Ayşe Nur Yılmazer de en çok Amerika, Meksika, Japonya ve Avrupa ülkelerinden turist getirdiklerini ifade ederken, çift  destinasyon uyguladıklarını ve yurt dışından gelenleri 5 gece GAP turuna çıkardıktan sonra 3 gece Halep-Palmira-Şam turu yaptıklarını anımsattı. Yılmazer, şunları kaydetti:

‘‘Turlarımızı 6 aydır yapmıyoruz. Bu olaylar patladığında bıraktık. Ne zaman yayılacağı belli olmuyor, iskambil kağıdı gibi bu tarafa dönmeye başlayınca zor durumda kalırız diye yapmıyoruz. Suriye, endişe duyduğumuz bir pazar. Çok ciddi bağlantılarımız vardı, tamamını iptal ettik. Çok ciddi pazar kaybımız oldu. Maliyeti bize büyük oldu. Biz haftada bir otobüs kültür turu yapıyorduk. Her ay 480 gece konaklama kaybettik. Bu yıl turlarımız Lübnan ve Ürdün ile birleştirmeyi düşünüyorduk, ama olmadı. Bekleme dönemindeyiz. Orada ‘hayat normale döndü‘ mesajını alana kadar bekleyeceğiz.‘‘

Kaynak: AA