Muğla’Nın Tarihi Ayağa Kalkıyor

Muğla’nın en eski ticaret merkezi durumundaki Arasta bölgesindeki işyerlerinin restorasyonunda birinci etap tamamlandı. 3 etaptan oluşan Arasta Sokak Sağlıklaştırma Projesinin ilk etabında toplam 11 adada (117 dükkân) çatı, baca, ön cephe ve çatı restorasyonu yapıldı.

Muğla’Nın Tarihi Ayağa Kalkıyor
1 milyon 576 bin 476 TL ihale bedeli bulunan birinci etap çalışmasında Arasta bölgesindeki tüm işyerlerinin çatı ve ön cepheleri yenilenirken, işyerleri tekrar ticari faaliyete başladı. Arasta bölgesini tekrar canlandırarak ticaret merkezi haline getirmeyi hedefleyen Muğla belediyesi, maliyetin yüzde 15’ini Belediyeden, yüzde 85’ini ise Belediyelere ödenen Emlak Vergisi kesintilerinden oluşan ve Valilikler bünyesindeki Korunması Kuruluna ait katkı payından karşıladı.

İKİNCİ ETAB KURULDAN ONAYLANDI

Önümüzdeki günlerde ikinci etap ihalesini yapacaklarını belirten Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Birinci etap çalışmalarına Temmuz 2010’da başladık ve bitirdik. Üç etaptan oluşan Arasta Sokak Sağlıklaştırma Projesi Muğla merkez için çok önemli bir proje. İkinci etap için Muğla Anıtlar Kurulu Müdürlüğü’nce proje onaylandı. İkinci etapta 4 ada (35 dükkân) ihale edilecek. 4 adada toplam 35 dükkândan ikisi tescilli bina. Proje onayının ardından Valiliğe müracaatımızı yaptık. 6 ay içinde de üçüncü etap için Anıtlar Kurulu Müdürlüğü’ne müracaatımızı yapacağız. Üçüncü etapta toplam 9 ada (94 dükkân) var. Toplam üç etapta 24 ada ve 246 dükkânın restorasyonunu yapacağız” dedi.

“MUĞLA FARKLI BİR KENT”

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, daha önce Muğla Kültür Evi ve Zahire pazarı’nı restore ettirerek hizmete açtıklarını belirtti. Başkan Gürün, “Muğla farklı bir kent. Diğer kentlerle benzeşmeyen çok önemli özellikleri var. Bizim amacımız kenti geliştirirken, eski kent dokusunu muhafaza edip daha fonksiyonel hale getirerek kentin gelirine katkı sağlamak. Muğla belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri kent merkezinde restorasyonlara başladık. Bu restorasyonlar kapsamında son olarak Muğla Kültür Evi ve Zahire Pazarını restore ettik. Bu sayede dışarıdan gelen misafirlerimizi ve Muğlalıları Arasta bölgesine çekerek o bölgeyi sunabilir hale getirdik. Restorasyondan sonra bu bölgenin gezilebilmesi için bir çekim merkezi oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de elimizde Mobolla var. Mobolla şu anki tespitlere göre milattan önce 6’ıncı yüz yıla kadar uzanan bir geçmişe sahip. Yapılacak olan kazı çalışmalarından sonra bunun çok daha farklı ögelerle zenginleşeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

YÖRESEL ÜRÜNLER SATILACAK

Muğla’nın Arasta bölgesi, kentsel SİT alanı ve antik Mobolla’nın kazı çalışmalarının tamamlanmasından sonra kentsel SİT ile Arkeolojik SİT alanının birleşeceğini belirten Başkan Gürün, bu alanda sadece yöre halkının kendi ürünlerini satabilecekleri küçük stantlar açılacağını söyledi. Gürün, “Muğla kent merkezi kültür turizminden pay almak zorunda. Kent dokusu buna müsait. Kültür turizmini yaparken, yöre insanımızı da unutmadık. Yöre insanımızın tarlasında, bahçesinde yetiştirdiği organik ürünler, el işleri bu güzergâh üzerinde oluşturacağımız küçük stantlarda satışı yapılacak ve yöre insanı gelir elde edecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA