Kütahya‘da ‘Gençlik Değişimi‘

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Gençlik Değişimi” programı kapsamında Erzincan’dan kente gelen 15 genç Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’ye nezaket ziyaretinde bulundu.

Kütahya‘da ‘Gençlik Değişimi‘
Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ölçen’in de hazır bulunduğu ziyarette Gençlik merkezi tarafından yapılan proje ile ilk olarak Kütahya‘dan Erzincan’a giden ve onun karşılığı olarak Erzincan’dan ilimize gelen ve bir hafta boyunca Kütahya‘da kalarak tarihi ve turistik yerlerini gezerek bilgi edinecek olan grup, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’ye makamında nezaket ziyaretinde bulundu.

Bu değişimlerle gidilen bölgenin havasının teneffüs edilmesi gerektiğini, insanını görmek ve tanımak gerektiğini, onların beden dilini hissetmek gerektiğini açıklayan Vali Kenan Çiftçi; “İnşallah burada olduğunuz sürece gününüzü dolu dolu yaşayın. Gezdiğiniz tarihi yerlerdeki insanlar yaşarken neleri düşünmüş biraz merak edin. Bu gezi sayesinde sizler ciddi bir tarih ve bilgi birikimine sahip olacaksınız. Aizonai’yi gezdiğinizde, spor yapılan alanları gördüğünüzde, o dönemdeki insanların nelerle spor yaptıklarını bir defa hissedeceksiniz. Şu anda nüfusu 4-5 bin olan ilçede o dönemde 10 bin kişiyi alabilecek stad ve hemen yanında bir 10 bin kişiyi daha alabilecek arena var. Yine o dönemde Dünyanın ilk borsası kurulmuş. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Borsa yeni İstanbul Borsası 1985 yıllarında kuruldu. Ama 2000 bin yıl önce Dünyada Borsa yokken burada borsa kurulmuş ve fiyatlar belirlenmiş” dedi.

O dönemde yaşam standartlarının düşünülmesini isteyen Vali Çiftçi, sözlerine şöyle sürdürdü: “Burada tarihi mekanları gezeceksiniz. Germiyanoğlu sokağını gezeceksiniz. Germiyanoğlu döneminde burası 150 yıl başkentlik yapmış. Bir yerin başkentlik yapabilmesi için arkasında büyük maddi desteğin olası lazım. O zamanki Şap buradan çıkmış ve en değerli madde olarak Avrupa’ya nakledilmiş ve oradan da atlar üzerinde altınlar getirilmiş. Yani buranın böyle bir tarihi var. Bunu burada kaldığınız sürece gözlemleyin ve bakın. Buradaki gençlere bakın onlarda da bu tarihi hissedeceksiniz. Nesilden nesile aktarılan bir kültür birikimini göreceksiniz. Burada her yönüyle gençleri gözlemleyin. Gözlemlerseniz geleceğe daha iyi bakarsınız. Düşünen insan ilerler. Düşünüyorsanız ve düşünmeye başladığınız andan itibaren ilerlersiniz. Fikir ve düşünceleriniz olsun aynı genç kızlarımızın çeyizlerini sandığa attığı gibi sizlerde fikir ve projelerinizi o sandığa atın. Bunları geliştirin ve ileride yaşama atıldığınızda, iş hayatına atıldığınızda bunlar size ciddi kazançlar getirecektir. Bu projede benim gördüğüm en güzel taraf Türkçe Olimpiyatlarında “gelin tanış olalım” diyor ya, bizim sadece Dünyadaki Ülkelerle değil aynı zamanda Ülke içinde illerdeki gençlerinde birbirleriyle tanış olması gerekiyor. Bu kardeşliği, birlik ve beraberliği, arkadaşlığı müthiş derecede artıyor. İnanıyorum bu değişim sayesinde birçok fikirleriniz değişecek. Ben Kütahya’ya geldiğimde şunu gördüm. Kütahya Türkiye’nin Çeyiz Sandığı, o kadar değerleri var ki. Suları, çeşmeleri, hamamları, pınarları, çınarları, termalleri, ormanları, tarihi değerleri, madenleri, ressamları meşhur.”

Bir hafta boyunca Kütahya‘da kalacak olan gençler, kentin çeşitli tarihi ve turistik yerlerinin gezilmesinin yanında çeşitli etkinliklere de katılıp bilgiler edinecekler.

Kaynak: İHA