Hamzaçebi: Başbakan‘ın Değerlendirmesi Olumlu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın, partisinin Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş‘ın, ‘‘15 Temmuz‘‘ açıklamasına ilişkin, ‘‘sürçülisan‘‘ değerlendirmesinin, mevcut süreci olumluya çevirecek bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Elitaş‘ın, ‘‘yemin etmeyen CHP‘li milletvekilleri için 15 Temmuz tarih son tarih olur‘‘ şeklindeki cümlelerini, Erdoğan‘ın düzelttiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan‘ın, Elitaş‘ın söz konusu açıklamasına ilişkin ‘‘sürçülisanı olmuş‘‘ şeklindeki değerlendirmesini olumlu bulduğunu belirten Hamzaçebi, değerlendirmenin, mevcut süreci olumlu hale çevireceğini, çözüm yolunda adım atılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

15 Temmuz‘a kadar Mecliste yemin edip etmeme konusunda görev sahibinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek olduğunu, bu konuda hükümetin herhangi bir görevi bulunmadığını belirten Hamzaçebi, ‘‘Ancak Sayın Başbakan, açıklamasında bir çözüm bulma arzusunda olduğunu ifade ediyor. Cümleler belki böyle değil ama Sayın Başbakan‘ın genel yaklaşımından ben böyle değerlendiriyorum. CHP‘nin yemin etmesinden mutlu olacağını ifade ediyor. Biz de tabii ki TBMM‘ye gelip yemin etmeyi ve Meclisin normal yasama faaliyetine katılmasını arzu ediyoruz. Arzumuz Meclisten çekilmek değildir‘‘ dedi. 

Konuşmak için henüz erken olduğunu, ancak sürecin olumluya dönmüş gibi göründüğünü ifade eden diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti: 

‘‘TBMM Başkanı Cemil Çiçek‘in dün Genel Kurulda yaptığı konuşma, sürece katkı veren olumlu bir konuşmaydı. Partiler arasında uzlaşmayı sağlayacak bir zemini oluşturma yönünde en büyük gayreti göstereceğini ifade ediyordu. Bu çok önemli. Ardından Sayın Başbakan‘ın ‘sürçülisan‘ şeklindeki değerlendirmesi önemli. Şimdi yapılması gereken bu sorunu çözmek için siyasi partilerin bir araya gelip bir değerlendirme yapmasıdır. Sayın Meclis Başkanı böyle bir çağrıyı yapmıştır, ben öyle anlıyorum. Bir çözüm bulunursa bundan herkes kazanacaktır. Türkiye kazanacaktır. Türkiye‘nin normalleşmesi gerekiyor. Hukuk çerçevesinde bütün çözümler bulunabilir ve bulunabileceği kanaatindeyim.‘‘

-YENİ BAKANLAR KURULU-

Kaynak: AA