Dr. Alur: "Varis Sıcak Hava Sever"

Denizli Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Uzman Dr.İhsan Alur, sıcağın varis oluşumuna neden olduğunu ve var olan varis rahatsızlığını artırdığını belirterek, varis hastalarına sıcaklardan korunmaları uyarısında bulundu.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Uzman Dr.İhsan Alur, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının, varis şikayetlerinin en çok artığı aylar olduğunu belirtti. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte damarlar genişlediği için varis rahatsızlıklarının da arttığını bildiren Dr. Alur, " Varis sıcak sever. Uzun güneşlenmeler, sıcakta yarım saatten fazla durmak varis riskini artırıyor. Bunlara dikkat edilmeli ve güneşlendikten sonra mutlaka soğuk duş alınmalı" dedi.

Uzman Dr.İhsan Alur, yaş ilerledikçe varis görülme olasılığının arttığına işaret ederek, sürekli masa başında ve ayakta çalışanların risk altında bulunduğunu bildirdi. Varislere karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veren Dr. Alur, "Varis oluşumunda cinsiyet önemli, erkeklere göre kadınlarda görülme oranı 3-4 kat daha fazla. Yapılan meslek de önemli fakat kişi genetik olarak varise yatkınsa er ya da geç varis o kişide ortaya çıkıyor. Varisten korunmak ya da varisin etkilerini azaltmak için, kilo

kontrol altında olmalı, uzun süre hareketsiz kalınmamalı, her fırsatta mutlaka yürüyüş yapılmalı, düzenli egzersiz alışkanlık haline getirilmeli, özellikle spor olarak yüzme tercih edilmeli. Ayrıca varis çorabı kullanılmalı ve çok yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemeli" diye konuştu.

Dr. Alur, ayrıca varis riski olan kişilerin bol su içmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA