Bm, Kıbrıs Sorununu Aralık Ayına Kadar Bitirmek İstiyor

Birleşmiş Milletler‘in Kıbrıs sorununda Aralık ayına kadar bir çözüme ulaşmak istediği belirtildi. Bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon‘un yarın Cenevre‘de yapacağı "üçlü zirve"de bu taleplerini ortaya koyacağı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler‘in Kıbrıs sorununda Aralık ayına kadar bir çözüme ulaşmak istediği belirtildi. Bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon‘un yarın Cenevre‘de yapacağı "üçlü zirve"de bu taleplerini ortaya koyacağı ifade edildi.

    Kıbrıs Rum Kesimi‘nde yayınlanan Fileleftheros gazetesi "Hadi Kıbrıs Sorununu Bitirelim; Genel Sekreter Cenevre’de BM Kıbrıs Grubunun Mantığını Kabul Ettirme Girişiminde Bulunacak” başlığıyla verdiği haberde, BM Genel Sekreteri‘nin görüşmelerde “Kıbrıs sorununun sona erdirilmesi” fikrini Kıbrıslı liderlere kabul ettirmeye çalışacağını yazdı.

    Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, yarınki görüşme sonrasında ne bir yol haritası ne de takvimler konusunda herhangi bir açıklama yapılmasının beklenmediğini; ancak BM’nin tüm bu planlamalarının yarınki görüşmede karara bağlanacağını savundu.

    Kıbrıs sorununun Aralık ayına kadar “kapatılması” hedefinin, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını, 2012 yılının ikinci yarısında alacak olmasından ötürü sürdüğünü iddia eden gazete, yarınki görüşmede açıklama yapılmayacak olmasına karşın, Eylül yada Ekim ayında New York’ta gerçekleştirilecek yeni üçlü görüşmede her şeyin açıklanacağını öne sürdü.

    HRİSTOFYAS KIBRIS TÜRK TARAFINI SUÇLAMAYI SÜRDÜRDÜ

    Öte yandan gazete, Cenevre görüşmesi öncesinde Ukrayna’ya resmi ziyaret gerçekleştiren Rum Kesimi lideri Dimitris Hristofyas’ın dün bu ülkeden Cenevre’ye hareketinden önce havaalanında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne engelin Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı olduğunu söylediğini yazdı. Habere göre Hristofyas açıklamasında; Kıbrıs Rum tarafı ve uluslararası toplumun çabalarının “Türkiye’nin sahte devletin uluslararası alanda tanınması şeklinde kendini gösteren yayılmacı politikası engeline takıldığını” iddia etti.

    GÜNEY’DE BEKLENTİLER DÜŞÜK

    Bir diğer Rum gazetesi Simerini ise, Hristofyas’ın Cenevre’ye valizinde “üç hayır yanıtı” ile gideceğini, bu “hayır” yanıtlarının “hakemlik, sıkı takvimler ve zamansın uluslararası konferans” unsurlarına ilişkin olduğunu yazdı.

    Gazete, Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklamalarını yansıttığı haberinde, Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerin ve çevrelerin Cenevre görüşmesinden beklentilerinin çok az olduğunu vurguladı.