Bilinçsiz Güçlendirme Binaları Daha Riskli Hale Getiriyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ünsal Eser, bilinçsiz yapılan bina güçlendirmelerinin binaları daha riskli hale getirdiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ünsal Eser, bilinçsiz yapılan bina güçlendirmelerinin binaları daha riskli hale getirdiğini söyledi.

İMO Bursa Şubesi tarafından gerçekleştirilen ‘TDY Deprem Performansı Değerlendirmesi Uygulamaların Karşılaştırılması’ seminerinin açılışında konuşan Ünsal Eser, yaz dönemi nedeniyle normalde tamamladıkları seminerler serisine Simav’da üst üste yaşanan depremler nedeniyle devam etme kararını aldıklarını kaydetti.

    Depremlerin ardından gündeme gelen bina güçlendirmeleri konusunda, inşaat mühendislerini bilgilendirmek için bu semineri düzenlediklerini açıklayan Eser, şöyle konuştu:

    "2011 İlkbahar-Yaz dönemi eğitim seminerlerimizi tamamlamıştık. Ancak Simav’da meydana gelen depremlerde hasar gören binalar ve yapılacak güçlendirme çalışmaları nedeniyle konuyla ilgili bir seminer düzenlemeyi uygun gördük. Binaların güçlendirilmesi adına yapılan çalışmaları inceledik. Konunun uzmanı olmayan kişilerin güçlendirme çalışması yaptığını gördük. Bilinçsiz yapılan güçlendirme çalışmalarının binaları daha riskli hale getirdiğini özellikle belirtmek isteriz. Bilinçli ve mühendislik hizmetini tam anlamıyla alan güçlendirme çalışmalarının yapılabilmesi ve mühendislerimizin bu konuda daha hassas davranmaları için bu semineri gerçekleştirdik."

    Seminere başta Kütahya, Simav, Tavşanlı, Bilecik, Bozüyük, Yalova, Bursa ve ilçelerinden üye inşaat mühendislerinin katıldığı bilgisini de veren Eser, önümüzdeki günlerde Simav’da bu seminerleri devam ettireceklerini açıkladı.

    "DAYANIKLILIK TESPİTİ ÖNEMLİ"

    İnşaat Yüksek Mühendisi Suat Yıldırım ise çok sayıda deprem bölgesinde bulunduğunu ve yaptıkları araştırmalar sonucunda bilinçli güçlendirme çalışmalarının büyük önem taşıdığına işaret etti.

    Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığının 2007 yılında çıkarılan Deprem Yönetmeliği’nden önceki belirsizliğin altını çizen Yıldırım, güçlendirme çalışmalarında ilk aşamanın performans değerlendirilmesi olduğunu kaydetti.

    Yıldırım, güçlendirme çalışması yapacak inşaat mühendislerinin geliştirilen bilgisayar programları ile çok daha verimli sonuçlar alabileceklerini ifade etti.