Belçika Boşanmada Avrupa Liderliğini Sürdürüyor

Avrupa’nın en müreffeh ülkelerin başında gelen Belçika’da aile kurumu çatırdamaya devam ediyor. Belçika yüzde 70’lere varan oranla boşanmada Avrupa liderliğini sürdürüyor.

Avrupa’nın en müreffeh ülkelerin başında gelen Belçika’da aile kurumu çatırdamaya devam ediyor. Belçika yüzde 70’lere varan oranla boşanmada Avrupa liderliğini sürdürüyor.

    Ülkedeki her üç evlilikten ikisi boşanma ile biterken, her geçen yıl bu oran hızla artıyor. 1960’larda boşanma oranı yüzde 7’lerde seyrederken, bu oran 1980’lerde yüzde 20’lere, 2000’li yıllarda yüzde 45’lerde şimdi ise yüzde 70’lere fırlamış durumda.

    Federal Ekonomi Hizmeti (FOE) verilerine göre Belçika’da bir yılda yaklaşık 40 bin çift nikâh masasına otururken, 30 bin çift de boşanmak için mahkemeye başvuruyor. Özellikle boşanmayı kolaylaştırıcı kanuni düzenlemelerin akabindeki 1995 ve 2008 yıllarında ciddi bir artış gösteren boşanma eğilimi bölgesel olarak farklılıklar gösteriyor.

    Buna göre ülkedeki zengin kesimi oluşturan Flamanlar, Fransızca konuşan Valonlara nazaran daha az boşanırken, Flaman bölgesinde boşanma oranı yüzde 50,6 olurken Valon bölgesinde bu oran yüzde 64’lerde seyrediyor.

    Öte yandan boşanma kararı alan her üç çiftten ikisi çocuk sahibi. Yani Belçika’da yaklaşık her yıl 35 bin çocuk dağılan ailenin kurbanı olurken, yapılan araştırmalar çocukların yüzde 70’inin anne ve/veya babasına boşandıkları için öfkeli olduklarını ortaya koyuyor.

    AB‘nin istatistik örgütü Eurostat‘ın verilerine göre, AB genelindeki boşanma ortalaması yüzde 40’larda seyrederken Belçika yüzde 70 ile birinci sıradaki yerini muhafaza ederken, İsveç (yüzde 50), Finlandiya (yüzde 49), İngiltere (yüzde 45) ve Danimarka (yüzde 41) ile Avrupa’daki en yüksek boşanma sıralamasını oluşturuyor.