Başbakan Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP‘nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin meclis boykotuyla ilgili olarak, "Eğer demokrasi içinde yol arayacaklarsa bunun yeri Diyarbakır değil. Diyarbakır hepimizindir. Eğer onun içinde farklı hesaplar içerisine giriyorlarsa aldanıyorlar. Tek yeri var bu işin; TBMM‘dir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina‘da düzenlediği basın toplantısında yeni kabine listesini açıkladı. Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Bakan yardımcılarının atanması sürecine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, çok vakitleri olmadığını belirterek, yarın toplanacak Bakanlar Kurulu‘nda bununla ilgili çalışmalara hemen başlamaları ve alternatif isim önerileriyle gelmelerini isteyeceğini söyledi.

KIBRIS ZİYARETİNDE İPTAL YOK

Bir gazetecinin ‘Kıbrıs‘ta bazı yerel gazetelerde hükümete karşı tepkiler nedeniyle Kıbrıs ziyaretinizin iptal edilebileceği yazıldı. Bununla ilgili bir şey söyleyebilir misiniz?‘ sorusuna Erdoğan, "Beni yerel gazetecilerin veya bazı marjinal grupların değerlendirmeleri ilgilendirmez. Allah nasip ederse 19-20‘sinde cumhurbaşkanının davetine icabetle orada olacağım" karşılığını verdi.

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı‘nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ikiye bölünmesi ve Veysel Eroğlu‘nun bakan olmayacağına yönelik açıklamalarda bulunduğunun belirtilmesi üzerine Erdoğan, kendisinin böyle bir açıklama yapmadığını belirterek, "Bu yorumları kimler yapıyor bilmiyorum" dedi.

Erdoğan, orman ve su konusunun çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda doğru planlama yapılması için bu böyle bir düzenlemeye gidildiğini anlattı.

"DEMOKRASİ İÇİNDE YOL ARAYACAKLARSA YERİ DİYARBAKIR DEĞİL"

Başbakan Erdoğan, BDP‘nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin boykotu konusunda Cumhurbaşkanı ile görüş alışverişinde bulunup bulunmadıkları yönünde bir soruya, Gül ile bu konuya ilişkin değerlendirmelerinde ciddi bir farklılık olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan boykota ilişkin şunları söyledi:

"BDP‘nin desteklemediği bağımsız milletvekili yok. Onunla hepsi koordineli olarak seçime girmiş durumdalar. Şu anda da kendilerine farklı bir yol belirlemişler. Diyarbakır‘da toplanarak oradan toplantılarını yapıp oradan değişik yerlere dağılma... Demokrasi içerisinde bir yol arama hedefleri sorunları yok. Sırtlarını nereye dayadıkları zaten belli. Eğer demokrasi içinde yol arayacaklarsa bunun yeri Diyarbakır değil. Diyarbakır hepimizindir. Eğer onun içinde farklı hesaplar içerisine giriyorlarsa

aldanıyorlar. Tek yeri var bu işin; TBMM‘dir. Eğer Türkiye‘nin milletvekili ise bunlar, bunun yeri TBMM‘dir. Türkiye‘nin değil farklı bir anlayışla bir belediye meclis üyesi ise onu bilemem. Şu anda yaptıkları o kategori içindedir. Adeta bir il genel meclisi üyesi olarak konuşuyor, TBMM üyesi olarak değil. Olayın aslı budur. Biz bu konuda CHP ile alakalı ne söylediysem şu anda BDP zaten grubunu kurmuş durumda onun için de söyleyeceklerim farklı değil."

"ŞİKE TARTIŞMALARI BİLE KARA LEKE GETİRİYOR"

Bir Fenerbahçe taraftarı olarak şike soruşturmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, sadece taraftan değil aynı zamanda Fenerbahçe Kongre Üyesi olduğunu da söyledi. Olayın sadece Fenerbahçe ile alakalı olmadığını, dal budak saldığı geniş bir alan olduğunu kaydeden Erdoğan "Yargı hangi belgelerle nereye ulaşacak bilemem. Eğer bir yerde bir suistimal varsa bir yanlış varsa bunun adil bir yaklaşımla çözülmesi lazım. Bu bizim çok sevdiğimiz inandığımız bildiğimiz ne olursa olsun orada da

takınacağımız tavırdır. Bu konuyla ilgili olarak yargı şu anda belgelerle bilgilerle çalışmalar yaptığını söylüyor. Aldığımız bilgiler bu istikamette. Süratle bir neticeye adil bir şekilde varmak suretiyle bizim uluslararası bu noktadaki vizyonumuza leke gelmesin. Uluslararası camiada lekelenmeyelim. Şu andaki tartışmalar dahi bize bir leke getiriyor. Bunun süratle temizlenmesi lazım. Tabii bu artık uzun yıllara yönelik de bu tür dedikodularını yapılmasına bile fırsat vermeyecektir. Türkiye artık her alanda

yani Ergenekon‘du, Balyozdu birçok alanda olduğu gibi birçok sorunu alanları temizleyerek önümüzdeki sorun alanlarından arındırılarak gerçekten halkımızın yönetimine halkımızın yargısına inandığı kurumlarına inandığı bir ülke haline gelmelidir. Atılan adımlar buna yöneliktir. Biz de bunları duygusal bir şekilde değil olması gereken neyse bu şekilde bakmalıyız. Temenni ederiz ki acil kararlar verilmek suretiyle adil kararlar verilmek suretiyle bir neticeye varılır. Şu anda artık takımlar kampta ligler

başlayacak. Ne olduğu ne olacağı süratle meydana çıkmış olsun" diye konuştu.

Meclis Başkanvekilliği için Nimet Çubukçu‘nun adının geçtiğinin belirtilmesi üzerine de Erdoğan, "Bunu grubumuzda değerlendirmesini yaparak belirleyeceğiz. Çünkü belirleyici ben değilim. Grubumla, MYK‘mla tezekkür ederek adımı atacağız" dedi.

Cari açığa ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, "Cari açık kaygı verici değil hiç endişe etmeyin. Rahat olun. Cari açıkta da farklı geleceğimizi göreceksiniz. Tüm tedbirler bu konuda da alınıyor. Bu ülke ihracatı ile büyümesiyle şu andaki performansıyla cari açığı falan rahatlıkla aşar. Bunların gerekçeleri sebepleri bellidir. Bu gerekçeler üzerinde bu yeni oluşumla çalışacağız ve son çeyrekte cari açığın da son derece gerilediği görülecek" dedi.

Kaynak: İHA