Avrupa Birliği Et Ve Süt İşletmelerine Destek Verecek

Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, Avrupa Birliği‘nin (AB) süt ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanması ile et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının destekleyeceğini belirterek, yapılacak hibe desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların proje hazırlamasını istedi.

Avrupa Birliği Et Ve Süt İşletmelerine Destek Verecek
Avrupa Birliği’ne aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla, Katılım Öncesi Yardım Aracı‘nı IPA oluşturulduğunu belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Veli Büke, "Bu kapsamda, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanacaktır. Bu aracın beş bileşeni vardır ve Türkiye, bir aday ülke olarak Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA) bütün bileşenlerinden yararlanma hakkına sahiptir. IPA‘nın beşinci bileşeni olan Kırsal Kalkınma (IPARD), Avrupa Birliği‘nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıklarını ve politika geliştirilmesini desteklemekte ve ayrıca, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, AB‘den hibe olarak verilecek fonların kullanımını sağlamak üzere, biri 01 Temmuz 2011 diğeri 04 Temmuz 2011‘de 2 adet çağrıya çıkmıştır" dedi.

Birinci çağrıya proje sunmak isteyenlerin, 01-15 Ağustos 2011 tarihlerinde, İkinci çağrıya proje sunmak isteyenlerin, 05-20 Eylül 2011 tarihlerinde, başvurularını TKDK İl Koordinatörlüğüne teslim etmeleri gerektiğini ifade eden Büke, "Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar olarak 2 başlıkta proje alınacaktır. Birincisi süt üreten tarımsal işletmelerinin desteklenmesidir. Bu projeye 15 bin ile bir milyon avro, ikinci proje et üreten tarımsal işletmelerinin desteklenmesine ise 20 bin ile bir milyon avro arasında proje hazırlayabilecekler. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar olarak 2 ana başlıkta toplamda 4 başlıkta proje alınacaktır. Süt ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasının desteklenmesi konusunda Süt İşleme Tesisleri 50 bin avro ile 3 milyon avro, Süt Toplayan Üretici Örgütleri ise 25 bin avro ile bir milyon avro, birinci ve ikinci sınıf kesimhaneler için 30 bin ile 3 milyon avro, küçük ölçekli kırmızı et işleme tesisleri için 30 bin ile 3 milyon avro proje hazırlayabilecek" diye konuştu.

IPARD kapsamında desteklemeler ürüne değil, AB şartlarına uygun kurulacak tarımsal tesislere yapılacağını dile getiren Büke, "Proje tutarının yüzde 50-65‘i hibe olarak verilebilecek. Kırsal kesimde kadınlar, 40 yaşın altında olanlar ve dağlık alanlarda oturanlar, kredi kullandırılması açısından daha avantajlı konumda bulunmaktadır. Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir. Bu kapsamda uyguladığımız program ve projelerin hedefleri ise yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesi, gelir ve istihdam imkânlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi, fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA