Çekmeyen Cep Telefonuna, Karadeniz‘den Tencere Kapaklı Çözüm

Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavron Yaylası‘nda bir pansiyon işletmecisi, cep telefonunun çekmemesi üzerine telefonun antenine bakır tel, bakır tele de tencere kapağı takarak çözüm üretmeye çalıştı.

Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavron Yaylası‘nda bir pansiyon işletmecisi, cep telefonunun çekmemesi üzerine telefonun antenine bakır tel, bakır tele de tencere kapağı takarak çözüm üretmeye çalıştı.

Pansiyon işleten Şahin, "Bu şekildeki yayladaki bir kayanın üzerine çıkınca telefona bir iki derece sinyal geliyor. Bu sayede görüşme imkanımız oluyor. Hava açık olduğu zaman iyi çekmiyor. Sisli ve yağmurlu havalarda daha iyi çekiyor.‘‘ dedi.

2 bin 263 rakımlı Yukarı Kavron Yaylası‘nda sabit telefon olmadığı için burada bulunanlar, telefon ihtiyacını cep telefonu ile çözmeye çalışıyor. Ancak yaylada baz istasyonu olmaması ve cep telefonunun iyi çekmemesi nedeniyle burada yaşayan yaylacı ve iş yeri sahipleri, iletişim sorununu çeşitli yöntemlerle aşmaya çalışıyor. Bu yöntemlerden birisi de iyi çekmesi için cep telefonunun anten yerine bakır tel, bakır tele de tencere kapağı takmak.

Yukarı Kavron Yaylası‘nda pansiyon işleten Yalçın Şahin, sabit telefon hattının olmadığı yaylada telefon ihtiyacının cep telefonu ile giderilmeye çalışıldığını söyledi. Ancak yaylada baz istasyonu olmadığı için cep telefonunun da çekmediğini anlatan Şahin, ‘‘Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde hala telefonla doğru dürüst görüşemiyoruz. En azından yaz aylarında burada geçici bir baz istasyonu kurulmalı. Geçen yıl geçici baz istasyonu kurulmuş, bu sayede telefon sorunu çözülmüştü. Ama bu yıl baz istasyonu kaldırılınca yine aynı sorunları yaşamaya başladık.‘‘ dedi.

Şahin, çözüm adına cep telefonunun daha iyi çekmesi için arayış içine girdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: ‘‘Yaylada bazı kişiler, evlerinin yüksek yerlerine astıkları telefonları ellerine almadan, sandalye çıkarak konuşmaya çalışıyorlar. Ben de soruna kendi geliştirdiğim ilginç bir yöntemle çözüm buldum. Üst kısmını daire şeklinde kıvırdığım bir bakır çubuğu, cep telefonunun anten yerine taktım. Sonra da bu çubuğu, uzun bir demirin ucuna taktığım tencere kapağını ekledim. Bu şekildeki yayladaki bir kayanın da üzerine çıkarak isteyenleri konuşturuyorum. Kayanın da üzerine çıkınca telefona bir iki derece sinyal geliyor. Bu sayede görüşme imkanımız oluyor. Hava açık olduğu zaman iyi çekmiyor. Sisli ve yağmurlu havalarda daha iyi çekiyor.‘‘

Şahin ayrıca, yaylada özellikle yaz aylarında nüfusun arttığını, bu nedenle cep telefonu operatörlerinin geçici de olsa yaylada baz istasyonu kurmalarını istedi.