Bill Gates 1 milyon Kenyalı'ya yardım ediyor

Bildiğimiz gibi Microsoft'un kurucu ve CEO'su olan Bill Gates emeklilik günlerini belki eskisinden de yoğun bir şekilde çalışarak geçiriyor.

Yerini Steve Ballmer'a bırakmasının ertesinde tüm mesaisini eşi ile birlikte kurmuş olduğu Bill & Melinda Gates Vakfı üzerinden gerçekleştirdiği hayır işlerine harcayan Gates, yeni projesi ile Kenya'da yaşayan bir milyon kişiyi sağlıklı tuvalet koşullarına kavuşturmayı amaçlıyor.

Haberin detaylarına geçmeden önce içimizi cız ettiren türden, üzücü ve üzücü olduğu kadar da önemli bilgiler verelim:

Dünyada yaşayan 2.5 milyar kişi, yani toplam dünya nüfusunun %40'ı sifonlu tuvalete sahip değil. Bunun anlamı ise insan atıklarının süpürülememesi ve uzun vadede sağlığa zarar veren kimyasalların çevreyi etkisi altına alması.

UNICEF'e göre, toplam dünya nüfusunun 1.1 milyarı hiçbir tür tuvalete sahip değil. Bunun sonucu da keza yukarıdaki gibi ama şöyle bir fark var ki, bu defa süreç çok daha hızlı işliyor.

Yine UNICEF'e göre yukarıdaki sebeplerin doğal sonucu olarak, temizlenemeyen insan dışkısı ile temastan ötürü her yıl dünya üzerinde 5 yaşın altında 1.2 milyon çocuk ishal sebebiyle hayatını yitiriyor.

İşte bu kötü gidişata elinden geldiğince bir dur demeye çalışacak olan Gates'in hedefi insan atığının su olmadan temizlenmesini ve atıkların elektrik üretiminde kullanılarak geri dönüşüm sağlamasını sağlayacak bir teknoloji. Suya ihtiyaç duymadan çalışacak tuvalet üretimi için maddi altyapıyı sağlayacak olan Gates, proje ile beraber önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kenya'da yaşayan 200,000 insana temiz su sağlamayı ve dünyadaki su kaynağının sınırlı olmasından ötürü doğrudan su sağlayamadığı 800,000 insanı da sağlık örgütleri faaliyetlerinden yararlandırmayı hedefliyor.