Ardahan Milletvekili Adayı Prof. Dr. Orhan Atalay:

Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Göle ilçesindeki ormanların Erzurum’a verilmesi konusunda büyükbabası Sırrı Atalay’a yönelik eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.

Ardahan Milletvekili Adayı Prof. Dr. Orhan Atalay:
Ardahan’da süre önce gündeme gelen Göle’ye 5 kilometre uzaklıktaki 12 orman köyünün Erzurum’a bağlanmasıyla ilgili büyükbabası Sırrı Atalay’ın eleştirillmesiyle ilgili açıklama yapan Ak Parti Milletvekili adayı Orhan Atalay, “Ormanlar hakkında kamuoyuna yansıyan haberlerde bir dedikodu var. Olayın aslı, Ardahan, Kars ve Erzurum sınırları arasındaki problemdir. Bu olay 1877-1878 Osmanlı - Rus savaşlarında Ruslar, Kars, Ardahan, Erzurum ve Batum’u işgal etmişler. 1878’deki Ayastefenos antlaşması öncesi Osmanlı, mevcut askeri gücüne bakarak, ‘Ardahan’ı, Kars’ı, Batum’u Ruslar’a bırakır Erzurum’u kurtarırız’ demişler. O zaman da bir öngörü ile ormanların Erzurum sınırları içerisinde kalması için Erzurum’un sınırlarını tam ormanların bitişinde çizmişler. Bir yıl sonraki Ayastefenos antlaşmasından da sınır bu şekilde çizildi. Bu antlaşmayla Kars’ın ve Erzurum’un sınırları belirlenmiş oldu. Ormanlarımızın durumuna gelince 1878’ de Şenkaya Orman İşletmesi yoktu. Oltu Orman işletmesi ve Göle Orman İşletmesi vardı. Şenkaya’nın ormanlarının bir kısmını Oltu Orman İşletmesi, diğer bir kısmını da Göle Orman İşletmesi tarafından kullanılıyordu. Orman Bölge Müdürlüğü, Şenkaya’da da bir orman işletmesinin açılmasının gerekli olduğunu düşünmüş ve bir rapor tanzim etmiş. Bu raporu Orman Genel Müdürlüğü’ne sunmuş. Genel Müdürlük de Bölge Müdürlüğü’nün gerekçelerini inceleyerek Şenkaya’da bir Orman İşletmesi Müdürlüğü açılmasına karar vermiş. Şenkaya Orman İşletme Müdürlüğü açılınca, daha önce bir kısmını Göle’nin bir kısmını Oltu’nun kullandığı ormanlar, Şenkaya Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlanmış. Böylece ormanlar, Şenkaya Orman İşletme Müdürlüğü emrine verilmiş.

Kamuoyuna yansıyan ve bazı siyasilerin siyasi bir olay gibi gösterdiği olayın bir dönem Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği görevini yürüten Sırrı Atalay’ın konuyla ilgili herhangi bir katkısı yoktur” diye konuştu.

Kaynak: İHA