Rus Ajanları Deşifre Eden Albaya 25 Yıl Gıyabi Hapis

ABD’de yakalanan ve sonra da takas yoluyla Rusya’ya iade edilen 10 Rus casusu, deşifre ettiği iddia edilen Abay Aleksandr Poteyev (59) ‘”vatana ihanet” ve “firar” suçları gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’de yakalanan ve sonra da takas yoluyla Rusya’ya iade edilen 10 Rus casusu, deşifre ettiği iddia edilen Abay Aleksandr Poteyev (59) ‘”vatana ihanet” ve “firar” suçları gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rusya iç istihbaratı FSB, ajanları deşifre ettiği iddia edilen Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) eski albayı Poteyev’in dosyasını “vatana ihanet” ve “firar” suçları gerekçesiyle mahkemeye sevk etmişti. Moskova Bölgesi Askeri Mahkemesi gıyabi olarak gerçekleştirdiği yargılamada albayı bilinçli olarak Rusya Federasyonu güvenliğine zarar vermekle, ABD’ye gizli bilgileri aktarmakla ve ayrıca da askeri görevinden firar etmekten suçlu buldu.

Rus İtar-Tass haber ajansına göre, daha önce ABD’de yakalanan 10 ajan arasındaki önemli casus bayan Anna Çapman mahkemede tanık olarak ifade vererek Poteyev’i “ajanlık faaliyetlerini suya düşürmekle” suçladı. Mahkeme, albayın daha önce aldığı devlet madalyaları ve askeri rütbesinin elinden alınmasına da karar verdi.

Mahkemeye göre, Poteyev SVR’deki Amerikan masası şefliğini yaptığı yıllarda Washington’a yurtdışındaki Rus ajanlarının listesini ulaştırdı. Poteyev’in Amerikan istihbaratıyla temaslarının hem Moskova’da hem de yurtdışı gezilerinde gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Özellikle 2000-2009 yılları arasında albayın 12 kere Latin Amerika ülkelerine ve 9 kere de eski SSCB devletlerine gittiği ve orada da CIA ajanlarıyla gizlice buluştuğu illeri sürülüyor.

Soruşturmalara göre general Poteyev önce komşu Belarus’a, oradan da CIA’nın yardımlarıyla sahte pasaportla Almanya’ya ve en son da ABD’ye kaçtı. Poteyev’in kaçarken eşine “Hiç bir zaman geri dönmeyeceğim” diyerek telefondan mesaj bıraktığı ifade edildi. Albayın şu anda nerde saklandığı konusunda net bir bilgi yok. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularına SVR Basın Bürosu Başkanı Sergey İvanov, “Yorum yok” demişti.

2010 Haziran ayı sonunda Amerika‘da Rusya lehine casusluk yaptıkları iddiası ile 10 ajan tutuklanmıştı. Ajanlar, SVR adına çalıştıkları ve kara para akladıkları gerekçesi ile yargılanmıştı. Mahkeme tarafından sınır dışı edilmesi kararlaştırılan 10 Rus ajan 10 Temmuz’da Viyana‘nın Schwechat Havalimanı‘na getirilerek 4 Rus kökenli ABD’li ajanla takas edilmişti.

Rus Kommersant gazetesi, Rus ajanlarını SVR ABD Dairesi Başkanı Albay Şerbakov’un deşifre ettiğini duyurmuştu. Söz konusu gazetenin iddiası tüm dünyada yankı bulmuştu. Daha sonra İnterfaks haber ajansı albayın ismini Poteyev olarak açıklamıştı.

Gelişmeden sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, olaydan ders çıkartılması gerektiğini söylemişti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de yakalanan Rus ajanlara sahip çıkarak, onlara iyi bir gelecek vaadinde bulunmuştu.