Ekonomide 12 Haziran Baharı: İş Dünyası Yatırım Projeleri İçin Gaza Basacak

Milletvekili seçimi öncesinde projelerini donduran iş dünyası, sandıktan istikrarın çıkması üzerine yeniden gaza basıyor.

Milletvekili seçimi öncesinde projelerini donduran iş dünyası, sandıktan istikrarın çıkması üzerine yeniden gaza basıyor. İş dünyası çılgın projelerin yürürlüğe girmesiyle sektörün ve Türkiye‘nin de çılgın bir büyüme oranına ulaşacağını dillendiriyor. Başta gayrımenkul olmak üzere pek çok sektör, yeni yatırımları gündemine aldı. Patronlar en çok Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıkladığı dev projeler ile ilgili gelecek haberleri merakla bekliyor. İnşaat sektörü oyuncularından Keleşoğlu‘nun patronu Mustafa Keleş ile Yalçıntepe‘nin patronu Mehmet Yalçıntepe, inşaat ve gayrimenkulde büyük bir patlama yaşanacağını belirtti. Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, gayrimenkul alanında önümüzdeki 3 sene içinde ise 1 milyar 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı. İşadamı İshak Alaton, sandıktan gelen sonucu, ‘devamlılığın işareti‘ olarak nitelerken, "Biz de rahat bir nefes aldık, yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin şöhreti yabancı yatırımcıyı da çekecek." ifadesini kullandı.

12 Haziran‘da yapılan milletvekili seçimlerinde iktidardaki AK Parti yüzde 50 oy alarak güven tazelerken Meclis‘teki tablo genel itibarıyla değişmedi. Cihan Haber Ajansı (Cihan), bu durumun ekonomiye, şirket yatırımlarına nasıl yansıyacağı sorusunu, iş dünyasının önde gelen isimlerine yöneltti. Yakalanan istikrar ve güven ortamı sayesinde yaptıkları yatırımlara yenilerini ekleyeceklerini ifade eden patronlar, yabancı sermayenin de Türkiye‘ye ilgisinin daha da artacağı cevabını verdi. Gayrımenkulden hizmet sektörüne uzanan yelpazede faaliyet gösteren bazı iş adamlarının yeni dönem ile ilgili beklentileri şöyle:



Alarko Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton:

"Sandıktan gelen sonuçlar devamlılığın işareti oldu. Biz de rahat bir nefes aldık, yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin şöhreti yabancı yatırımcıyı da çekecek. Ulus aşırı firmalar Türkiye’ye girmeyi istiyor. Bu minvalde bize de ortaklık teklifleri geliyor. Başbakan‘ın açıkladığı projeleri zamanı gelmiş büyük bir ufuk olarak değerlendiriyor, heyecan duyuyoruz. Biz de bu büyük projelerde yer alabileceğimizi umuyoruz. Projeler ilerleyecek, kısa zamanda tatbik edilecektir. Kanal İstanbul ve iki yeni şehir, inşaatın yanında Türkiye’nin endüstriyel kapasitesini ileri taşıyacaktır."

Yırcalı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı:

"Seçim sonuçları aşağı yukarı belliydi. Büyük bir sürpriz beklenmediği için işler normal yürüdü. Askıya alma, ya da erteleme söz konusu olmadı. Seçimler öngörülebilirliği artırdı. Ekonomik hayatta tereddüt olmadı, olmayacak."

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya:

"Seçim olmuyormuş gibi faaliyetlerimize devam ettik. Eskiden koalisyon kaygılarından ve ekonomik bunalımlardan dolayı seçimlerden 3-4 ay evvel hayat dururdu. Fakat sektörümüz 12 Haziran seçimlerinin sonuçlarını öngördüğü için yatırımları durdurma ya da askıya alma yoluna gitmedi. Bakın grup olarak seçimden 1 hafta önce bin 494 konutluk Dumankaya Modern Vadi’nin duyurusunu yaptık. Bizim gibi pek çok firma da durmadı. Seçimlerin ardından da yatırımlar artarak devam ediyor. Seçimlerin ardından hedefler de büyütüldü. Hedef bir ise bundan böyle iki olacak. Yüzde 100 daha iyi bir beklenti içindeyiz. Gelinen aşamada çok daha büyük adımlar atılacağına kanaat getiriyorum. Yatırıma daha iştahlı olunan bir döneme giriyoruz. Herkes hesabını kitabını iyi yapıyor.”

Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel:

"Seçim sonrasında ekonomideki istikrar beklentisi, uzun vadeli planların yapılmasına katkıda bulunuyor, bulunacak. İnşaat sektöründe yüzde 8-10 arasında bir büyüme bekleniyor. Gayrimenkul sektöründe önümüzdeki dönemde satışa çıkacak yeni projelerle hem sektör büyüyecek hem de yatırımcıların alternatifleri artacaktır. Ayrışan tüketici beklentilerine cevap verebilecek, modern hayatın getirdiği yükü hafifletecek, kalifiye konut alanları sunan projeler ön planda olmaya devam edecek. Soyak olarak hedefimiz 2011 içinde toplam 3 bin konut satmak. Bu sene 7 projeyle çalışmalara devam edeceğiz. 5 konut projesinin tanıtımını yapacağız. Ayrıca yeni ofis projemizin temelini atmayı planlıyoruz. Gayrimenkul alanında önümüzdeki 3 sene içinde ise 1 milyar 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı amaçlıyoruz."

Süzer Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer:

"İktidarın icraatları ve bundan sonrası için koyduğu hedefler heyecan verici. Bu sebeple mutluyuz. Şu an ülkede icraatların arttığı, iş dünyası ve halkın önünün açıldığı bir ortam söz konusu. Ortam gayet güzel. Sandıktan çıkan sonuçlar; kafasında şüphe olanlar için olumlu oldu. Belki, ‘Türkiye eski günlerine geri döner mi, yanlış şeyler yapılır mı?‘ diye aklından geçirenler varsa onlar rahatlamıştır. Biz, seçimlere, siyasi ortama olumlu bakıyorduk. Batı Avrupa, Doğu Avrupa, Amerika ve Orta Asya’ya gittiğimde görüştüğüm işadamları, Türkiye’yi bizden daha olumlu değerlendiriyor. Daha önce yatırımı bulunmayan grupların patronları, genel müdürleri bizleri arayıp bilgi alıyor. Onlar da artık Türkiye’ye güvenli ülke olarak bakıyor."

Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş:

"Sandıktan tek parti iktidarının çıkması ile sektör ivme kazandı, kazanacak. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Seçimlerin ardından gayrimenkul sektörüne yabancıların ilgisinin artacak. Muhtelif fonların AVM satın alması, ofisler kiralamaları söz konusu. Bu da sektörün önünü açacaktır. Kanal İstanbul ve iki yeni şehir projesi; inşaat ile gayrimenkul sektöründe önemli bir hacim artışı ile büyümeyi beraberinde getirecek."

Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe:

"İnşaat ve gayrimenkul alanında büyük bir patlama görülecek. Sektörel büyüme ciddi bir ivme kazanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim mitingleri sırasında pek çok şehirde büyük vaatlerde bulundu ve çılgın projeler açıkladı. Bu projelerin yürürlüğe girmesiyle sektör ve ülke, çılgın bir büyüme oranına varacak. Türkiye‘nin büyük bir şantiye halini alacak. Bu ilerleme ciddi bir istihdam yaratarak işsizlik oranını birkaç basamak geriye çekecek. Sektör şu an yeni bir atılıma girdi ve altın senelerini yaşama beklentisi içinde."