Recep Kaşan: Olası Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklarımızı Tamamladık

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, olası orman yangınlarına karşı hazırlıklı olduklarını söyledi.

Recep Kaşan: Olası Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklarımızı Tamamladık
Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, olası orman yangınlarına karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Orman yangınları için en riskli havanın nem oranının düşmesiyle birlikte poyrazlı hava olduğunu belirten Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, geçen yıl il genelinde 122 orman yangını çıktığını ve 504 hektarlık ormanlık alanının yangından zarar gördüğünü kaydetti.

Recep Kaşan, Antalya‘nın Akseki, Gündoğmuş ve İbradı ilçeleri ormanlık alanlarında helikopterle havadan inceleme yaptı. Orman Genel Müdürlüğü‘nün son 20 yılın yaptığı istatistiğe göre, orman yangınlarının yüzde 97‘sinin insan eliyle çıktığı bilgisini veren Kaşan, rüzgarlı havanın orman yangınları için risk olduğunu kaydetti.

Antalya bölgesinde hava sıcaklığının artmasıyla birlikte olası yangın riskinin de arttığını belirten Kaşan, yangınla mücadele için 95 arazöz, 30 tanker arazöz, 47 ilk müdahale aracı, 13 dozer, 1 ekskavatör, 9 greyder, 12 treyler, 1 idare helikopteri, 3 kiralık helikopter ve 2 amfibik uçakların hazır bulunduğunu kaydetti. 2011 yılının ilk 5 ayında Antalya merkez 19 ilçesinde 11 orman yangını meydana geldiği bilgisini veren Kaşan, çıkan yangında 6,5 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü söyledi. Kaşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Poyrazlı hava, orman yangınları için en riskli havadır. Olası yangınlara karşı tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Ormanlarımızın korunmasında hepimize büyük görevler düşüyor. Bazen basit bir kıvılcım, sönmemiş sigara izmariti, kuru ot ve anız yakımı binlerce hektarlık ormanlık alana çok büyük zarar verebilir. Orman yangınlarının yüzde 97‘si insan eliyle çıkıyor. Yüzde 3‘ü ise yıldırım düşmesiyle oluşuyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlarımızın korunması hususunda çok hassa davranmalıyız. Bir ormanlık alanda duman görünce acil bir şekilde ücretsiz Alo 177 hattını arasın. Ormanlar bizim geleceğimiz. Atalarımızdan gelecek nesillere bırakmak üzere emanet aldığımız ormanları gözümüz gibi korumalıyız. "

Orman yangınlarıyla mücadele çerçevesinde 150 kilometre yol temizliği çalışması yaptıklarını belirten Kaşan, olası yangınlarda helikopter ve amfibik uçakların rahat bir şekilde su alması için 156 havuz ve su toplama çukurunun bulunduğunu kaydetti.