Engelli Vatandaş İçin Verilen Maaş Teşviki, Amacına Ulaştı

Engelli vatandaşların evde bakımlarını sağlamak için teşvik amacıyla verilen asgari ücret maaşı uygulaması, amacına ulaştı.

Engelli vatandaşların evde bakımlarını sağlamak için teşvik amacıyla verilen asgari ücret maaşı uygulaması, amacına ulaştı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK)’nün geçen yıl yürürlüğe koyduğu uygulama “Ben vefat ettikten sonra engelli çocuğuma kim bakacak’ endişesini ortadan kaldırırken, ülke genelinde evde bakım hizmetinden yararlanan bakıma muhtaç engelli sayısı 308 bin 173’e ulaştı.

Hükümetin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bedensel özürlü vatandaşların evde bakılmaları için başlattığı özürlüye evde bakım uygulamasına ilgi giderek artıyor. Özürlüsüne bakan annenin ekonomik durumunu kolaylaştırmak için yapılan düzenlemeler olumlu sonuç veriyor. Bunlardan en önemli özürlüsüne bakan anneye veya babaya asgari ücret tutarında maaş ödemesi ile özürlüsüne bakan anne çalışıyorsa 5 yıl erken emekli olma hakkı oldu. İyileştirme kapsamında ayrıca, evinde günlük ihtiyacını tek başına yapamayan özürlüye bakan kişilere ödenen 570 lira tutarındaki bakım ücreti de 600 liraya yükseltilecek.

Son verilere göre Türkiye’deki özürlü vatandaş sayısının 9 milyonu bulduğu göz önüne alındığında teşvik desteğinin önemi daha net anlaşılıyor. Özürlü vatandaşların yüzde 9.70’inde kronik rahatsızlık bulunuyor. Zihinsel, ortopedik, görme ve konuşma bozukluğu olanların oranı ise yüzde 2.58. Özürlü vatandaşların durumunu dikkate alan SHÇEK Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre uygulamaya başarıya ulaştı. Daha önce özürlüsünü kurum bakımına yerleşmek isteyen 4 binden fazla kişinin, bundan vazgeçerek özürlü evde bakım hizmetinden yararlanmayı tercih ettiği öğrenildi. Bugüne kadar da özürlüsüne evde bakan yakınına 3 milyar 835 milyon 291 bin 938 liralık ödeme yapıldığı bildirildi.

Evde bakım uygulaması, Samsun’da da başarıyla sürdürülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun SHÇEK İl Müdürü Adnan İpekdal, mayıs ayı sonu itibariyle evde bakım hizmetinden yararlanan özürlü sayısının 7 bin 600’ü geçtiğini söyledi. Bugüne kadar 15 bine yakın inceleme yaptıklarını ifade eden İpakdal, "Özürlü evde bakım ücreti uygulaması, aile fertlerini birinin özürlüsüne bakmasını öngören bir sistem. Devletimiz, özürlüsünün sokağa bırakılmamasını istiyor. Bu nedenle özürlü yakına kim baktıysa devletimiz olan para veriyor. Tabi bunun içinde belirli kriterlerin olması gerekiyor. Biz de müracaatları yerinde inceleyerek kriterlere uygunluğu tespit ediyoruz. Temmuz ayına kadar 200 özürlümüz daha bu hizmetten yararlanacak." dedi.

Yakın tarihte kendilerine devredilen Dereköy mevkiindeki 178 yataklı eski sağlık kampını 1 ay içinde bünyelerindeki özürlü ve yaşlı vatandaşların eğitim ve dinlenmelerine yönelik hizmetine sunacaklarına da değinen İl Müdürü Adnan İpekdal, Ladik ilçesinde yapımı süren 50 yataklı huzur evinin ve Büyükşehir Belediyesi’nin kadın sığınma evinin kendilerine devredileceğini de sözlerine ekledi.