Rektör Prof. Dr. Uluçam: Hasankeyf Bölgenin Simgesidir

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin simgesi olan Hasankeyf‘in bu günlerde keyifsiz olduğunu söyledi.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin simgesi olan Hasankeyf‘in bu günlerde keyifsiz olduğunu söyledi.

    Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen “4’üncü Karınca Bahar Şenlikleri” “Hasankeyf ve Arkeolojik Kazılar” konulu bir konferans verdi. Konferansı Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sedat Cereci, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler de takip etti.

    Uluçam, dünya ve ulusal medyanın büyük bir ilgi gösterdiği Hasankeyf’in bu sıralar keyifsiz olduğuna vurgu yaparak,

Hasankeyf’in Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin simgesi olduğunu belirtti.

    Uluçam şöyle konuştu: “ Hasankeyf zengin bir turizm potansiyeline sahip. Bazıları bu hazinenin farkında değil. Özellikle gençlerimiz bu kültür hazinesinin farkında olması gerekiyor. Dünya’nın her yerinden ziyaretçi akınına uğrayan bu otantik kentimizi Hasankeyf’i görmeyen herkesin tarihi kente uğraması gerekiyor.”

    Prof. Dr. Uluçam sunumunda Hasankeyf’te bulunan ve az bilinen üç dinin ibadet ettiği mabedi, ilk tandırı fotoğraf üzerinden katılımcılara anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasankeyf’te 3 bin 200 yıl önce beş kültür tabakasının ibadet yerleriyle, dükkanlarıyla, yan yana iç içe yaşadığına tanık olduk. Hasankeyf, Türkiye’nin büyük bir kültür mirasıdır 2005-2012 yılları arasında tüm projeyi kapsayan ‘Üzüm Erimli Eylem Planı‘ hazırlanarak yürürlüğe konmuştur. 2004-2010 kazı dönemlerinde su altında kalması muhtemel 34 alanda çalışma gerçekleştirilmiş, bu süreçte bilinmeyen 81 taşınmaz kültür varlığı ortaya çıkarılarak kimlikleri tespit edilmiş, belgeleme, kısmi sağlamlaştırma ve fiziki korumaları yapılmıştır."

    Önceki dönem kazı alanlarının temizliklerinin yapılarak korunaklı gezilebilir yerler haline getirildiğine değinen Uluçam, "Kazı alanlarının dışındaki anıtsal nitelikli kültür varlıklarının video çekimleri yapılarak görsel belgelemeleri tamamlanmıştır. Baraj yapım sürecine girilince, yeni bir eylem planı ile yeni ve kapsamlı bir çalışma programı hazırlıklarına başlanmıştır. Anıtsal nitelikli 8 eserin konservasyon çalışmalarına başlanmıştır. Belgeleme çalışmaları devam etmektedir.” diye konuştu.

    Konferans sonrası Rektör Uluçam, öğrencilerle birlikte kampüs alanında davul zurna eşliğinde halay çekti.