Başbakan Erdoğan'ın Ankara için merakla beklenen çılgın projesi

Başbakan Erdoğan Ankara'yı da unutmadı. Başbakan Tayyip Erdoğan bugun Ankara'ya ait çılgın projesini açıklayacak.

Başbakan Erdoğan'ın Ankara için merakla beklenen çılgın projesi
İstanbul için Kanal İstanbul ve İki şehir adında iki büyük proje açıklayan Başbakan Erdoğan Ankara'yı da unutmadı.

Partisinin son Sincan mitinginde kendisini "Keçiörenli" olarak tanıtan Erdoğan Ankara'nın neredeyse yarısını oluşturan gecekondu görüntüsünü yok etmeye karar verdi. Başkent'e 500 bin nüfusu barındıracak 2'inci bir yeni şehir kurulacak. Ulaşım, eğitim, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda önemli mega projelerin açıklanacağı Ankara için bir sürpriz de modern yeni bir Adliye binasının inşa edilmesi olacak.

ANKARA'YA YENİŞEHİR

Başbakan Erdoğan'ın merakla beklenen Ankara projelerini açıklamasına saatler kaldı. Kanal İstanbul projesini son güne kadar basına sızdırmayan Erdoğan'ın Ankara projeleri de sır gibi saklanıyor. İnternethaber'in edindiği bilgili göre her yıl 60-100 bin arasında yeni göç alan ve yılların birikimi gecekondu görüntüsünden kurtulamayan Başkent Ankara'nın bu sorununa neşter atılacak. TOKİ eliyle Ankara'ya ikinci bir şehir kurulacak. Ucuz kredilerle satın alınabilir bu evlerin yapılacağı bölge belirlendi ancak İstanbul'da olduğu gibi rant tartışması yaşınmaması için şimdilik açıklanmayacak. Proje ile Hıdırlıktepe, Mamak, Altındağ ilçelerini kaplayan gecekondu görüntülerine son verilmiş, Ankara Cumhuriyet'e yakışır bir Başkent'e dönüştürülmüş olacak.

ANKARA PROJELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MODERN BİR ADALET SARAYI İNŞA EDİLECEK

Ankara için bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan ikinci yeni proje ise Adalet Sarayı ile ilgili. Sıhhiye'de bulunan ve yakın zamanda yanına ek bir bina yapılması planlanan Adalet Sarayı için yeni bir proje hazırlanacak. Ankara'nın başka bir noktasında daha şeffaf ve modern yüzüyle yepyeni bir Adalet Sarayı inşa edilecek. İnşaat bittikten sonra mevcut adalet sarayı ya yıkılacak ya da başka bir kuruma devri söz konusu olabilecek.

Başbakan Erdoğan'ın 2023'e kadar yapılmasını kararlaştırdığı Ankara için açıklayacağı projeler bunlarla sınırlı değil. Erdoğan'ın değişik zamanlarda açıkladığı ve basın toplantısında ayrıntılarını sunacağı diğer projeler ise şunlar olacak:

HIZLI TREN: Ankara-Eskişehir hattı tamamlandı. Ankara-Konya hızlı tren hattında deneme sürüşleri başladı. Ankara Sivas hattının çalışmaları devam ediyor. Bunlara Erzurum, Erzincan, Trabzon, İzmir gibi yeni projele de eklenerek demiryollarında Ankara merkez olacak.

SAĞLIK ÜSSÜ OLACAK: Etlik ve Bilkent'te, Avrupa'nın en büyük şehir hastaneleri kampüsü inşa edilecek. Toplam 7 bin yatak kapasitesiyle, 2 genel ve 14 ihtisas hastanesiyle Ankara sağlık merkezi olacak.

METRO İKİ YILDA BİTECEK: Ulaştırma Bakanlığı'nın devraldığı metro inşaatında 44 kilometre uzunluğunda 3 metro hattı, 3 milyar liralık yatırımla 2 yılda tamamlanacak.

SAVUNMA SANAYİNİN BAŞKENTİ: 2016 yılında savunma sanayisinde ciro hedefi 8 milyar dolar. Bunun 6 milyar doları Ankara'dan sağlanacak. TAİ tesisleri içinde 100 milyon dolarlık bir yatırımla Uzay ve Uydu Merkezi, Gölbaşı yakınlarında, 100 milyon dolarlık bir yatırımla Radar ve Elektronik Harp Tasarım Merkezi kurulacak.

ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ: 2023 ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşabilmek için Ankara'da uluslararası bir serbest ticaret merkezi kurulacak. Burada ihracat hedefi 3 milyar dolar olacak.

FUAR MERKEZİ: Akyurt ilçesinde 1 milyon 800 bin metrekare alan üzerine bir fuar merkezi inşa edilecek.

HAVAALANINDAN RAYLI SİSTEM: Akyurt'a kurulacak fuar merkezi ve havaalanından merkeze, Kızılay'a raylı sistem döşenecek.

SPOR KOMPLEKSİ: 35 bin kişili bir stadyum yapılacak. Olimpik yüzme havuzlarıyla Ankara'ya spor kompleksi inşa edilecek.

HİPODRUM'A YENİDEN HAYAT BULACAK: Seçimlerden sonra ulusal veya uluslararası proje yarışmasıyla Hipodrum yeniden düzenlenecek.

MALİYETİ KANAL İSTANBUL'U GEÇECEK

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Çılgın Proje Kanal İstanbul'un maliyeti için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş "10 milyar doların üzerinde" açıklaması yapmıştı. Ankara için planlanan projelerin toplam maliyetinin de Kanal İstanbul'un maliyetinin üzerinde olacağı hesaplanıyor.

-''İHALE İLANI GELECEK HAFTA''-

Ulaştırma Bakanı Soluk, bakanlığın kanuni değişiklikle Ankara ve İstanbul'daki yarım kalan metro inşaatlarını devraldığını anımsatarak, metroları tamamlayıp işletilmesi için belediyelere teslim edeceklerini anlattı.

Metronun büyük bir iş olduğunu ve Ankaralılar için önemini bildiklerini ifade eden Soluk, ''Ankara'daki metro ihalelerine çıkmak için 18 Mayıs'ta Kamu İhale Kurumu'na başvuruda bulunduk. Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki hafta ihale ilanı çıkmış olacak'' dedi.
Metroların fiziki ilerlemelerine göre teslim edileceğini belirten Soluk, ''Sincanlılara müjdeyi vereyim; ilk teslim edilecek hat, Sincan hattı olacak'' diye konuştu.

Ankara'daki tüm metroların 2 yıl içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirten Soluk, Türkiye'nin seçimlere değil, nesillere yatırım yaptığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de Ankara'da ilk başladıkları hat olmasına rağmen ekonomik imkansızlık nedeniyle Sincan metrosunun hizmete sunulamadığını ifade etti. Sincan hattına belediye olarak 216 milyon lira yatırım yaptıklarını bildiren Gökçek, metronun kaba inşaatının yüzde 72'sini tamamladıklarını söyledi. Hattın 15 kilometre uzunluğunda olduğunu ve 175 milyon avroluk elektromekanik inşaatı ihalesini Alarko ve Ansaldo ortak girişiminin kazandığını anlatan Gökçek, Sincan'da en geç 2 yıl içerisinde metronun hizmete gireceğini belirtti.